Breaking News

Η Σερβία σε μεγάλο δίλημμα: Να ενταχθεί ή όχι στα BRICS;

Το οικονομικό και γεωπολιτικό μπλοκ των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) φαίνεται ότι επιδιώκει την ένταξη στον οργανισμό και άλλων χωρών και ιδιαίτερα της Σερβίας και της Ουγγαρίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες των Αμερικανών, ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσιτς και η χώρα του έχουν προσκληθεί ήδη από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, η Σερβία φαίνεται ότι μελετά την ένταξή της με τον Σέρβο πρόεδρο να βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα για το αν θα το πράξει.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Σερβία φέρεται να προχώρησε σε άμεση πρόσκληση της χώρας. Αλλά και η επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Ουγγαρία, φανερώνει ότι και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπάν επιθυμεί κάτι τέτοιο, καθώς δήλωσε πως  «ο Δρόμος του Μεταξιού είναι σημαντικός για την στρατηγική μας για άνοιγμα στην Ανατολή».

Ωστόσο, η περίπτωση της Ουγγαρίας είναι διαφορετική από εκείνη της Σερβίας, καθώς η Σερβία δεν είναι μέλος ούτε της ΕΕ ούτε του ΝΑΤΟ και άρα διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμαχία των BRICS αποτελεί μία σημαντική γεωπολιτική δύναμη, η οποία έχει σαν βασικό στόχο την απεξάρτηση των χωρών από το δολάριο. Ως εκ τούτου, επιχειρούν να αυξήσουν τα μέλη τους, βρίσκοντας υποψήφιες χώρες από όλη την υφήλιο.

Μάλιστα ο Νοτιοαφρικανός πρεσβευτής των BRICS Anil Sooklal είχε δηλώσει προηγουμένως το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών χωρών για ένταξη στη συμμαχία, σημειώνοντας ότι «η Λατινική Αμερική, η Ασία και η Ευρώπη» επιδίωξαν την είσοδο στο μπλοκ των BRICS Και ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,ο οποίος υπερασπίστηκε την άποψή του για αυξημένες σχέσεις με την Κίνα  παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως το Πεκίνο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη Μόσχα, σκεφτόμενος ίσως την επόμενη γεωπολιτική ημέρα στην περίπτωση που η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν και ο Γάλλος Πρόεδρος είχε ζητήσει με επιστολή του, την οποία και δεν κοινοποίησε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS, τον Αύγουστο του 2023 με τη συμμετοχή Ρωσίας και Κίνας, ωστόσο, δεν έγινε δεκτός, καθώς υπήρξε αντίδραση της Μόσχας, αφού κανένας δεν γνώριζε τις πραγματικές προθέσεις της Γαλλίας.