Breaking News

Η ρωσική ανάσα στα ουκρανικά σύνορα | Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ & Ρωσίας

Η ουκρανική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των δύο ηγετών, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, επικοινωνία η οποία θα φανερώσει σύντομα, εάν η νέα αυτή κρίση θα οδηγηθεί σε εκτόνωση ή θα προχωρήσει στο πεδίο της μάχης, γεγονός που θα σφραγίσει τις σχέσεις της Μόσχας συνολικά με τη Δύση, διαμορφώνοντας το κλίμα διεθνώς.

Αδιαμφισβήτητα, η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής της Ουκρανίας έχει σημάνει συναγερμό στο Κίεβο, αλλά και στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες εκτιμούν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα ξεπεράσουν τους 175.000, ξεκινώντας μία «εισβολή» στις αρχές του 2022.

Από την πλευρά της η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως το Κίεβο ότι λειτουργεί σαν προβοκάτορας, προκειμένου να διασφαλίσει την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Οικονομικών της ζητούσε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, λόγω της αύξησης της παρουσίας ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέστειλε προειδοποίηση στον Πούτιν ότι θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση με την επιβολή οικονομικών μέτρων στο ενδεχόμενο μίας κλιμάκωσης στην Ουκρανία, που θα στοχεύουν τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πίεση που ασκούν οι Αμερικανοί στον Πούτιν, τον εξωθούν στην αγκαλιά των Κινέζων, καθώς μία ρωσο-κινεζική συμμαχία θα ισοδυναμούσε με την απόλυτη υπερδύναμη στην Ευρασία και η οποία θα συμπαρέσυρε και άλλες χώρες της περιοχής.

Ο κ. Πούτιν πάντως εξακολουθεί να επιμένει πως η ευθύνη της έντασης στην Ουκρανία δεν ανήκει στη Ρωσία, αλλά στο ΝΑΤΟ, το οποίο ενισχύει διαρκώς το στρατιωτικό του δυναμικό στα σύνορά της, ενώ διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της Ουκρανίας στην βορειοατλαντική συμμαχία.