Breaking News

“Eμφραγμα” στη Διώρυγα τoυ Σoυέζ από γιγάvτιo πλoίo | Tριγμoί στηv παγκόσμια oικovoμία

Ο αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ, από το τεραστίων διαστάσεων φορτηγό πλοίο “Ever Given” που κόλλησε εν μέσω του καναλιού την Τετάρτη, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών προϊόντων αν τα πλοία που έχουν κολλήσει στις δύο πλευρές της διώρυγας αναγκαστούν να αλλάξουν πορεία και να ταξιδέψουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Από την Τετάρτη, η αρχή διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το πλοίο βάρους άνω των 220.000 τόνων που έχει αποκλείσει τη βασική πλωτή οδό, με τη χρήση ειδικών βυθοκόρων και ρυμουλκών. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν ευδοκιμήσει. Μέχρι την Κυριακή, μάλιστα, αναμένεται να φτάσουν στο σημείο δύο ακόμη ρυμουλκά προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια απελευθέρωσης του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάρει την ανιούσα εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να καθυστερήσει η παράδοση στην Ευρώπη περίπου 1 εκατομμυρίου τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που βρίσκονται εν πλω, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η συμφόρηση που έχει ήδη προκληθεί στις δύο πλευρές της Διώρυγας θα χρειαστεί εβδομάδες για να αποσυμφορηθεί. 

Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να επηρεαστούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, εάν ο αποκλεισμός διαρκέσει. Ο Mark Ma, ιδιοκτήτης της Seabay International Freight Forwarding Ltd. με έδρα την Κίνα, η οποία έχει 20 έως 30 εμπορευματοκιβώτια σε πλοία που περιμένουν να διασχίσουν την πλωτή οδό, δήλωσε ότι εάν η κίνηση δεν αποκατασταθεί σε μια εβδομάδα, “θα είναι τρομερό”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του πλανήτη. 

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, με τις ΗΠΑ μάλιστα να προσφέρουν συνδρομή στην Αίγυπτο, προκειμένου να απεγκλωβίσει το πλοίο από τη Διώρυγα.

Η Ουάσινγκτον προτίθεται να στείλει μια ομάδα ειδικών του Πολεμικού Ναυτικού, που θα μπορούσαν να φτάσουν πολύ γρήγορα στην περιοχή, ανέφεραν σήμερα πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom), Μπιλ Έρμπαν, σημείωσε ότι το Πεντάγωνο ήδη σχεδιάζει μια πιθανή αποστολή. “Προσφέραμε βοήθεια στην Αίγυπτο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και θα εξετάσουμε κάθε συγκεκριμένο αίτημα που θα λάβουμε”, είπε. “Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε όσον αφορά κάποια συγκεκριμένη βοήθεια επί του παρόντος” εξήγησε.

Η Κεντρική Διοίκηση, που καλύπτει την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι υπεύθυνη και για την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή αυτήν.

Αν η Αίγυπτος ζητήσει βοήθεια, οι Αμερικανοί ειδικοί θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και αύριο Σάββατο, από το Μπαχρέιν όπου εδρεύει ο 5ος Στόλος. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα.