Breaking News

Oι σχέσεις Hvωμέvωv Πoλιτειώv & Eλλάδας υπό τη vέα διακυβέρvηση Mπάιvτεv

Αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τζόσεφ Μπάιντεν, καθώς εκτιμάται πως θα χαραχτεί μια νέα ρότα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα ενισχυθεί η συμμαχία των δύο των δύο χωρών. Η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο έρχεται μάλιστα σε μια κομβική στιγμή για τη χώρα μας, καθώς σε λίγα 24ωρα αναμένεται να αρχίσει ο 61ος κύκλος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, που συνεχίζει απτόητη να τορπιλίζει το κλίμα.

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται συστηματικά για τη νέα φάση των διμερών σχέσεων, που υπόσχεται η εκλογή Μπάιντεν και οι εξαιρετικά λειτουργικοί δίαυλοι επικοινωνίας και επαφών με το επιτελείο του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου διατηρούν πολύχρονη γνωριμία. 

Εκτός των θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, είναι προφανές ότι στην Αθήνα αναμένουν με ενδιαφέρον και τη στάση της Ουάσιγκτον έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή και των ρηγμάτων που προκαλεί στο ΝΑΤΟ. Τα πρώτα δείγματα ρητορικής του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόνι Μπλίνκεν, περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με έναν στρατηγικό αντίπαλο όπως η Ρωσία, με αφορμή την υπόθεση των S-400, είναι ενδεικτικά της στάσης που αναμένεται να κρατήσει η Ουάσιγκτον έναντι της Αγκυρας. 

Τι προσδοκά η Αθήνα από τον Μπάιντεν

«Προσβλέπουμε σε μια έντονη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει άριστα τα θέματα της περιοχής μας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας τις προοπτικές για «την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δυο χωρών και των δύο φίλων λαών καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας». 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε όσα είπε την Τετάρτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «για έναν έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας αλλά και τις ευαισθησίες μας». Πρόσθεσε πως «είναι επίσης ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες».

Το κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα αποτυπώθηκε στη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής, αλλά και από τις δηλώσεις των Άντονι Μπλίνκεν και Τζέφρι Πάιατ, όσο στην κυβέρνηση διάχυτη είναι η αίσθηση ότι, με τη νέα ηγεσία, η ελληνοαμερικανική σύμπλευση θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη.

«Από το ξεκίνημα της πρόσφατης κρίσης η Ελλάδα έχει ταχθεί πάντα υπέρ του διαλόγου υπό δύο συνθήκες. Να πάρουν τέλος οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Ελληνικής οικονομικής αποκλειστικής ζώνης και να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν το 2016. Οι δύο αυτές συνθήκες σήμερα ισχύουν και επιπλέον υπάρχει και το κεκτημένο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Υπάρχει η προοπτική της έκθεσης Μπορέλ. Υπάρχει και η ανάλογη αποφασιστική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόθυμα θα συζητήσουμε στο φως του Διεθνούς δικαίου το ζήτημα για το οποίο διαφωνούμε εδώ και δεκαετίες. Τον καθορισμό δηλαδή των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί κομβικό σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και, παρά τις διαφορετικές οπτικές σε πολλά ζητήματα, η συνεργασία μας με την απερχόμενη αμερικανική διοίκηση έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα. Και με τη νέα ηγεσία η σύμπλευση αυτή θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Είναι ένας έμπειρος πολιτικός, που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας, αλλά και τις ευαισθησίες της. Είναι ένας ηγέτης που πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση. Κυρίως, όμως, πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της παρέμβασής του, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Με ελληνικές λέξεις και την επισήμανση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας, έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, το στίγμα της πολιτικής της Ουάσιγκτον έναντι της Αθήνας, αλλά και γενικότερα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τον κ. Μπάιντεν και την κυβέρνησή του. «Γνωρίζω ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Χάρις, ο προτεινόμενος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν και η υπόλοιπη κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχουν ισχυρή δέσμευση στη συμμαχία μας με την Ελλάδα, προωθώντας τους στόχους του στρατηγικού μας διαλόγου, συνεργαζόμενοι στην παγκόσμια μάχη ενάντια στον κορονοϊό και την αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου προέδρου, επίσης, έχει μεγάλη εμπειρία από την περιοχή και είναι βαθιά δεσμευμένη στη διατλαντική σχέση μας», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Πάιατ.