Αδιαμφισβήτητα σε αρκετές χιλιάδες ανέρχονται τα διαμερίσματα, αλλά και οι πολυκατοικίες, που περνούν σε «κινεζικά χέρια» στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι ήδη από τις αρχές της χρονιάς, περίπου 2.000 κινέζοι πολίτες απόκτησαν τη «χρυσή βίζα».
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν μικρές Chinatown στην περιοχή του Λεκανοπεδίου και της Αθηναϊκής Ριβιέρας, συστήνοντας ΙΚΕ από έναν έως τρεις μετόχους, οι οποίοι προχωρούν στην αγορά διαμερισμάτων μικρής ή μεγάλης αξίας, αναλόγως των κεφαλαίων που διαθέτουν και εν συνεχεία τα μεταπωλούν στους συμπατριώτες τους, οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για απόκτηση της χρυσής βίζας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κινέζοι δεν προχωρούν μονάχα στην αγοραπωλησία διαμερισμάτων στη χώρα μας, αλλά εμπλέκονται στις επιχειρηματικές δράσεις του ελληνικού real estate, καθώς αντιλαμβάνονται και ακολούθως εκμεταλλεύονται τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν.
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates αναφέρει πως λόγω των υψηλών τιμών των ακινήτων στο Πεκίνο και στη Σαγκάη, οι Κινέζοι έρχονται να επενδύσουν στην ελληνική κτηματαγορά, καθώς βλέπουν πως οι επενδύσεις τους σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καρποφορήσουν, κυρίως για εκείνους οι οποίοι ασχολήθηκαν με επενδύσεις στο κέντρο των Αθηνών, όπου οι αντικειμενικές αξίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Οι Κινέζοι, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα μας, διαθέτουν συνήθως το ελάχιστο ποσό των 250.000 ευρώ για την αγορά κάποιου ακινήτου, στοχεύοντας ειδικότερα σε ακίνητα, τα οποία εγγράφονται άμεσα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, έτσι ώστε το διαμέρισμα να είναι εκμεταλλεύσιμο ακόμη και το διάστημα που δεν διαμένουν στην Ελλάδα. Οι προτιμήσεις των Κινέζων που διαμένουν για λίγο διάστημα στη χώρα μας επιλέγουν παραθαλάσσιες περιοχές, όπως Π. Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα κλπ.
Οι Κινέζοι πραγματοποιούν επενδύσεις στο κέντρο των Αθηνών, για εύρεση ακινήτων σε περιοχές που το τετραγωνικό μέτρο πωλείται έως 700 ευρώ και χρίζουν ανακαίνισης, ενώ δεν απουσιάζουν και οι ευπορότεροι, οι οποίοι για λόγους γοήτρου θέλουν να αποκτήσουν άδεια παραμονής σε μία Ευρωπαϊκή χώρα, όπως και ουκ ολίγοι καλλιτέχνες και εικαστικοί, οι οποίοι δεν κρύβουν την προτίμησή τους για αγορά κατοικιών σε παραθαλάσσια τμήματα της Αττικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως κινεζικά μεσιτικά γραφεία, πρακτορεία και κατασκευαστικές εταιρείες αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα με αξία πολύ χαμηλότερη των 250.000 ευρώ, μεταπουλώντας τα σε ομοεθνείς τους στην τιμή των 250.000, κάνοντας μονάχα μία μικρή ανακαίνιση. Συγχρόνως, ακίνητα που η αξία τους αγγίζει τα 100.000 έως 150.000 ευρώ πωλούνται απευθείας σε Κινέζους αγοραστές στην τιμή των 250.000 ευρώ, με τον πωλητή να εισπράττει το επιπλέον τίμημα και εν συνεχεία, να το καταβάλει στον Κινέζο διαμεσολαβητή ως αμοιβή.
Ως εκ τούτου, τα εν λόγω ακίνητα εμφανίζονται να πωλούνται σε αξία μεγαλύτερη από την πραγματική τους τιμή, με αποτέλεσμα η διαφορά αυτή να επιστρέφεται από τους πωλητές των ακινήτων και να την καρπώνονται οι Έλληνες και οι ξένοι μεσάζοντες.
Πρέπει να σημειωθεί πως έως και την 1η Δεκεμβρίου το ελληνικό κράτος είχε χορηγήσει χρυσή βίζα σε 6.044 επενδυτές τρίτων χωρών, ενώ οι 4.129 από αυτούς ήταν Κινέζοι.
Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα οικονομικότερα πακέτα απόκτησης χρυσής βίζας στην Ευρώπη, ενώ η Μάλτα έχει όριο μεταξύ 275.000 – 320.000 ευρώ, η Κύπρος 300.000 ευρώ, η Ισπανία 500.000 ευρώ και η Ιρλανδία τα 2.000.000 ευρώ.