Η ελπίδα για άμεση αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία και τη Βρετανία σβήνει, καθώς ενόψει της συνόδου στη Νέα Υόρκη, οι διπλωματικές ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν ριζικά. Οι δηλώσεις υποστήριξης των Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ, που είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες, αποδεικνύονται μάλλον προσχηματικές, στοχεύοντας σε εσωτερικά πολιτικά οφέλη και όχι σε μια ουσιαστική γεωπολιτική τοποθέτηση.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα σχέδια για επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στις 17 και 20 Ιουνίου έχουν πρακτικά εγκαταλειφθεί, ενώ η προσδοκώμενη τριμερής κίνηση με την αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες.
Η Σύνοδος της Νέας Υόρκης υποβαθμίζεται
Η σύνοδος που αρχικά είχε θεωρηθεί ως σημείο καμπής, πλέον προορίζεται για γενικόλογες συζητήσεις σχετικά με το πλαίσιο μιας πιθανής μελλοντικής αναγνώρισης. Αντί για αποφασιστικές ενέργειες, αναμένεται παρουσίαση απαιτήσεων προς την παλαιστινιακή πλευρά, όπως:
- Μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
- Απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων
- Ανασυγκρότηση της Παλαιστινιακής Αρχής
Ο Νοέλ Μπαρό, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, υπογράμμισε πως η αναγνώριση θα ήταν συμβολική κίνηση, αλλά η ευθύνη της χώρας του ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας την υποχρεώνει να ενεργήσει με συναίνεση των συμμάχων της.
Ο φόβος για μονιμοποίηση της στασιμότητας
Ο πρώην επικεφαλής της Human Rights Watch, Κένεθ Ροθ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι με τη νέα τακτική, η αναγνώριση ενδέχεται να παραμείνει μόνιμα σε εκκρεμότητα. Αντί για ενίσχυση της Παλαιστινιακής υπόθεσης, η διαδικασία φαίνεται να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και ανασταλτικά.
Η στάση της Ευρώπης και οι εξαιρέσεις
Παρά το γεγονός ότι 147 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστάζουν, αναμένοντας κινήσεις είτε από το Ισραήλ είτε από τις αραβικές χώρες. Πέρυσι, Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία έκαναν το βήμα της αναγνώρισης, δίνοντας το έναυσμα για νέες πιέσεις προς το Ισραήλ.
Ωστόσο, η οπισθοχώρηση Γαλλίας και Βρετανίας αποδίδεται σε πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στις απειλές του Ισραήλ περί προσάρτησης μεγάλου μέρους της Δυτικής Όχθης, μετατρέποντας την περιοχή σε καθαρά εβραϊκό κράτος.
Ισραηλινές κινήσεις και παγίωση κατοχής
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, ανακοίνωσε τη δημιουργία 22 νέων παράνομων εποικισμών στα κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για στρατηγική που αποκλείει οποιαδήποτε παλαιστινιακή κυριαρχία.
Επιπλέον, το ισραηλινό κοινοβούλιο έχει ήδη από το 2023 ταχθεί υπέρ της κατηγορηματικής απόρριψης της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, με μοναδικές εξαιρέσεις μερικούς Παλαιστινίους βουλευτές και έναν Εβραίο αριστερό.