Breaking News

«Πράσινο φως» για τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του Στόλου!

Το Πράσινο φως έλαβε τελικά και έπειτα από πολύχρονη καθυστέρηση ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ (Multi-purposE KOmbination) του Πολεμικού μας Ναυτικού, που δεν θα δώσει απλά πνοή στα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία, αλλά και θα τα μετατρέψει σε υπερσύγχρονα εργαλεία στα χέρια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο ΓΕΝ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτρης Κατάρας, καθώς και εκπρόσωποι της γερμανοολλανδικής κοινοπραξίας ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) και Thales Netherlands, που έχει επιλεγεί, προκειμένου να προχωρήσει την αναβάθμιση.

Στην εν λόγω σύσκεψη έκλεισε ουσιαστικά το deal για να προχωρήσει η συμβασιοποίηση του έργου με τις τελικές υπογραφές να πέφτουν το πολύ μέχρι τον Ιούνιο, αφού πρώτα περάσει και νομοθετηθεί από τη Βουλή, ενώ θα εκτελεστεί εξ’ ολοκλήρου σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ως εκ τούτου, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα μπορέσει να έχει τέσσερις υπερσύγχρονες φρεγάτες εξοπλισμένες σαν «αστακούς», προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δύσκολες αποστολές που έχει η χώρα στα ελληνικά και διεθνή θαλάσσια ύδατα.

Εκτός φυσικά από τους εθνικούς λόγους, με τον πάντα επιθετικό γείτονα, την Τουρκία, ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, με υποχρεώσεις άμυνας και ασφάλειας έναντι και των δύο οργανισμών και των κρατών-μελών τους, οι οποίες αξιολογούνται περιοδικά, προσδιορίζοντας το κύρος και το ειδικό βάρος των ενόπλων δυνάμεών μας διεθνώς.