Breaking News

Η Ελλάδα “θωρακίζεται” με Rafale, Belh@rra, Κορβέτες & MH-60R

Δεν τίθεται ζήτημα «κούρσας εξοπλισμών» με την Τουρκία, αλλά έχει ξεκινήσει ένας «αγώνας δρόμου», προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες των προηγούμενων ετών. Αυτή ήταν η δήλωση του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Έτσι, η σύμβαση για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale έγινε σε «χρόνο ρεκόρ», ώστε τα πρώτα 6 να προσγειώνονται στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 19 Ιανουαρίου του 2022, ενώ η δεύτερη παρτίδα των γαλλικών μαχητικών θα παραδοθεί το 2022 και με την τρίτη παρτίδα αεροσκαφών να ακολουθεί εντός του 2023. Στα εν λόγω αεροσκάφη θα περιλαμβάνονται οπλικά συστήματα και ανταλλακτικά, ενώ διαρκής θα είναι και η υποστήριξη από εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό.

Επίσης, η συμφωνία για την προμήθεια τριών νεών φρεγατών Belharra, εκ των οποίων οι πρώτες δύο θα παραδοθούν το 2025 και η τρίτη εντός του 2026, το πολεμικό μας ναυτικό εισέρχεται σε μία «νέα εποχή», ενώ η αναβάθμιση του Στόλου συνεχίζεται με την ένταξη και της Πυραυλακάτου no7.

Η διαπραγμάτευση για τις τέσσερις νέες κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO, θα συμπληρώσουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό για το οποίο «θα πιάσουμε στο απόλυτο την οροφή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος.

Σχετικά με άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως «ξεμπλόκαρε» το πρόγραμμα των F-16 έκδοσης Viper, η αναβάθμιση των F-16 Block50 αναμένει την έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή, ενώ εγκρίνεται σύντομα και το κατακυρωτικό πρόγραμμα για τα μεταγωγικά C-27.

Παράλληλα, ανέφερε πως το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 7 προηγμένα ελικόπτερα τύπου MH-60Romeo ανθυποβρυχιακού πολέμου, εκ των οποίων τα 2 πρώτα παραλαμβάνονται εντός 2022, ενώ θα γίνει και η πρόσληψη 1.600 ΕΠ.ΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών) και 1.000 ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως).

Τέλος, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν με 15.000 νέο προσωπικό σε ορίζοντα πενταετίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την ηλικιακή ανανέωση του στρατεύματος, αλλά και την ποιοτική του αναβάθμιση.