Breaking News

Τουρκία: “Η Ελλάδα να υποχωρήσει στα 3 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο..”

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο «αρχιτέκτονας» του τουρκολιβυκού συμφώνου, στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 9 Απριλίου «Οι Ελληνικές Απαιτήσεις: Τα Προβλήματα του Αιγαίου: Με Ερωτήσεις και Απαντήσεις», αναφέρθηκε στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο μέσω της επιστροφή της χώρας μας στα 3 ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαϊτζί, η Ελλάδα προχώρησε το 1936 προς την μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων της, χωρίς τότε να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, θέτοντας υπο την κυριαρχία της το 25% της υπεράκτιας περιοχής του Αιγαίου.

Παράλληλα, σημείωσε πως στη βάση του άρθρου 16 της Λωζάνης, η Άγκυρα δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα νησιά και τις βραχονησίδες, που απέχουν περισσότερο από 3 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας.

Ο τούρκος αντιναύαρχος πιστεύει πως τα προβλήματα στην περιοχή του Αιγαίου προκλήθηκαν από την Ελλάδα, καθώς χάλασε την ισορροπία, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια και εξοπλίζοντας στρατιωτικά τα νησιά από το 1964.

Ως εκ τούτου, κρίνει απαραίτητη την προσπάθεια επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ελλάδας να επιστρέψει στα 3 ναυτικά μίλια. Διαφορετικά, ενδέχεται να υπάρξει επανεξέταση και αμφισβήτηση του συνόλου της συνθήκης από την Τουρκία.