Breaking News

Το “σχέδιο ειρήνης” του Ντ. Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε από τον Λευκό Οίκο το πολύ-αναμενόμενο «ειρηνευτικό» του σχέδιο για το Μεσανατολικό, προτείνοντας «μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών», μέσω της οποίας θα αρθεί η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί «ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την ειρήνη στην περιοχή», καθώς συνιστά μία ευνοϊκή και ιστορική ευκαιρία για τις δύο πλευρές, η οποία αφενός εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης με τα εδάφη του νέου αυτού κράτους να παραμένουν ανοιχτά, δίχως την δημιουργία ισραηλινών οικισμών για μία περίοδο τεσσάρων ετών και αφετέρου την εγκαθίδρυση μίας πρωτεύουσας της Παλαιστίνης στην περιοχή της Αν. Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του αμερικανικού σχεδίου είναι ο τερματισμός της τρομοκρατίας στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αναγνώριση της κυριαρχίας του Τελ-Αβίβ στα ήδη κατεχόμενα εδάφη, δίχως να διευκρινίζει την έκταση που αυτά θα έχουν.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε πως ο λαός της Παλαιστίνης αξίζει μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον, καλώντας τα μουσουλμανικά κράτη να υποστηρίξουν το  λεπτομερές 80σέλιδο σχέδιό του για την αναγνώριση του ισραηλινού κράτους, που θα φέρει ευημερία και ειρήνη στην περιοχή.