Breaking News

Η Αίγυπτος “καταδικάζει” την απόφαση της Τουρκίας για την αποστολή δυνάμεων στη Λιβύη

Και ενώ το τουρκικό κοινοβούλιο δίνει το «πράσινο φως» για την αποστολή δυνάμεων προς ενίσχυση της Κυβέρνησης της Τρίπολης και του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, το Κάιρο αντιδράει εντόνως, προβαίνοντας στην «καταδίκη» αυτής της απόφασης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε πως η προσπάθεια της Άγκυρας για ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή της Λιβύης ενδέχεται να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς τη Διεθνή Κοινότητα να πράξει τα δέοντα απέναντι σε τέτοιες ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο της Αιγύπτου καταδίκασε την ενέργεια του τουρκικού κοινοβουλίου, λέγοντας πως συνιστά παραβίαση των ειλημμένων διεθνών αποφάσεων για τη Λιβύη, καθώς και του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1970), το οποίο προβλέπει εμπάργκο όπλων, αλλά και απαγόρευση κάθε στρατιωτικής συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη στρατιωτική ενίσχυση της Τρίπολης με 325 ψήφους υπέρ και 184 κατά, αφού είχε προηγηθεί αίτημα του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ προς την Άγκυρα, ενόψει και της επέλασης του Χαλίφα Χαφτάρ εναντίον του.

Η υπογραφή της Συμφωνίας Άγκυρας και Τρίπολης στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και για την περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία τους, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως από την Ελλάδα.