Breaking News

“Εμμονή” των Τούρκων | Ζητούν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών θέτει εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας «επιχειρούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο και αυτό είναι επικίνδυνο».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν δείξαμε ανοχή στις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας. Δεν αφήσαμε κενά ούτε στη διπλωματία ούτε στο πεδίο, σε σημαντικά ζητήματα όπως στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Επίσης με επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ καταγράψαμε πως σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους».

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε κατά των κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια, σημειώνοντας πως «οι προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας όπως και του υπουργού Εξωτερικών να αυξήσουν με τεχνητό τρόπο την ένταση στο Αιγαίο, είναι επικίνδυνες για την ειρήνη και την σταθερότητα. Eίναι ξεκάθαρη η θέση μας στο ζήτημα αυτό όπως και η αποφασιστικότητα μας».

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Προστατέψαμε αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)” στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 2021, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσπάθησαν να στείλουν επτά φορές ερευνητικά πλοία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας. Τους αποτρέψαμε όλες τις φορές με τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και την παρουσία μας στο πεδίο όταν χρειάστηκε».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο.

«Mε τον κ. Σούκρι (σ.σ. ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ) μπορούμε να συνομιλήσουμε για διάφορα ζητήματα, είμαστε άνετοι. Αν η Αίγυπτος υπογράψει μια συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης τότε θα αποκτήσει μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή ευθύνης στη Μεσόγειο. Ως υφαλοκρηπίδα και ως ΑΟΖ, οτιδήποτε κηρύξει. Για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε επίσημη συνομιλία», επεσήμανε.