Breaking News

Γερμανική Έκθεση Bundestag: “100% παράνομη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, καθώς έκθεση της νομικής υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής έρχεται να «ταράξει τα νερά», γνωμοδοτώντας ότι η συμφωνία του «Μνημονίου Συναντίληψης» Άγκυρας και Τρίπολης είναι 100% παράνομη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση των Γερμανών νομικών, τα νησιά έχουν δικαίωμα στις θαλάσσιες ζώνες, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν πρέπει να λειτουργεί στη βάση του επιχειρήματος ότι επειδή δεν έχει προχωρήσει προς την υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας, δεν δεσμεύεται από αυτό.

Η νομική προσέγγιση του «Μνημονίου Συναντίληψης» που συνήφθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο έχει καταγραφεί σε 18 σελίδες, όπου γίνεται λεπτομερής περιγραφή της προβληματικής τόσο υπό το πρίσμα των τουρκικών διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη όσο και των ελληνικών θέσεων.

Ειδικότερα, στην εν λόγω έκθεση παρουσιάζεται το σύνολο των επιστολών που Ελλάδα και Τουρκία απέστειλαν στα Ηνωμένα Έθνη, ύστερα από την αιφνιδιαστική υπογραφή της συμφωνίας του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, η οποία πραγματοποιήθηκε δίχως την συναίνεση των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών και κατά συνέπεια, είναι παράνομη, λειτουργώντας εις βάρος τρίτων.

Έτσι, οποιαδήποτε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό της ΑΟΖ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου θα γίνει ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος, της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και άλλων χωρών της Μεσογείου, αφού ληφθούν υπόψη οι θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών.

Παράλληλα, το γεγονός της απόρριψης του τουρκο-λιβυκού συμφώνου από το Κοινοβούλιο της Λιβύης την 4η Ιανουαρίου του 2020, εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με την «ισχύ» του, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Άλλωστε, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121, παρ. 2) των ΗΕ, τα νησιά ανεξαρτήτου μεγέθους μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να λαμβάνονται υπόψη τα θαλάσσια τμήματα των νησιών για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

Επιπρόσθετα, η γερμανική έκθεση επισημαίνει ότι η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας αποτελεί παραβίαση του αναγνωρισμένου εθιμικού δικαίου των ελληνικών νησιών, καθώς «αρνείται» την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας στα νότια της Κρήτης, δημιουργώντας μία καινούρια ΑΟΖ στη βάση των δικών της αξιώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σύνταξη της έκθεσης ζητήθηκε από την Σεβίμ Ντάγκντελεν, βουλευτή του κόμματος «Η Αριστερά», η οποία έχει καταγωγή από την Τουρκία, καλώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να θέσει το ζήτημα στην επικείμενη συνάντησή της με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.