Η Ρωσία δεν επιθυμεί την παρουσία δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Ο Ρώσος βουλευτής Βίκτορ Σομπολέφ, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι ο στόχος της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κράτους που θα ενώνει τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, αποκαθιστώντας τον “ρωσικό κόσμο” εντός των φυσικών του συνόρων. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει την εδραίωση του ελέγχου σε περιοχές όπως η Οδησσός, το Ντνιεπροπετρόφσκ, το Νικολάεφ, το Τσερνιχόφ, το Χάρκοβο και το Σούμι, δημιουργώντας μια “ζώνη ασφαλείας” που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων της Ρωσίας.
Ο Σομπολέφ τόνισε την ιστορική σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αποκαλώντας το Κίεβο “μητέρα των ρωσικών πόλεων” και αναφέροντας τους πρίγκιπες Βλαντιμίρ, Γιούρι Ντολγκόρουκι και Γιαροσλάβ τον Σοφό ως σύμβολα της κοινής τους ιστορίας. Κατά την άποψή του, η ενοποίηση των τριών χωρών είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη γεωπολιτική σταθερότητα, αλλά και για τη διατήρηση της ίδιας της Ρωσίας.
Η Ρωσία αναπτύσσει έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό με περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες, είτε στο μέτωπο είτε σε στρατηγική εφεδρεία. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει και χρησιμοποιούν τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και νέα τακτικά σχέδια και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κινητικότητα στο πεδίο της μάχης. Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν τον ουκρανικό στρατό αδύναμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ρωσικές δυνάμεις.
Η Ρωσία εκτιμά ότι η παρουσία δυτικών στρατευμάτων και όπλων στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Με αυτό το σκεπτικό, η Μόσχα κινείται για να εξουδετερώσει κάθε προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να διατηρήσει τον έλεγχο σε στρατηγικές περιοχές και να αποτρέψει την περαιτέρω διείσδυση της Δύσης στην περιοχή.