Breaking News

Νέος Προσωπικός Αριθμός για όλους τους πολίτες: Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας

Σε εφαρμογή τίθεται σταδιακά στην Ελλάδα ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ), μια νέα μορφή μοναδικής ταυτοποίησης για κάθε πολίτη, που αντικαθιστά σταδιακά τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Πρόκειται για μια τολμηρή ψηφιακή μεταρρύθμιση, η οποία έχει στόχο να απλοποιήσει τη σχέση του πολίτη με το Δημόσιο.

Ο Προσωπικός Αριθμός θα αποδίδεται αυτόματα με τη γέννηση κάθε πολίτη και θα τον συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Με αυτόν θα γίνονται όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο, ενώ μακροπρόθεσμα θα καταργήσει την ανάγκη για πολλαπλούς αριθμούς μητρώων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τα περιθώρια λάθους.

ΔΕΙΤΕ: Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εφαρμογή του ΠΑ ξεκινά πιλοτικά το 2025, αρχικά σε επιλεγμένες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, ενώ η καθολική εφαρμογή αναμένεται το 2026. Η διαδικασία μετάβασης θα είναι σταδιακή και δεν απαιτεί ενέργεια από τους πολίτες. Οι παλιοί αριθμοί (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) θα εξακολουθούν να ισχύουν για μεταβατικό διάστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Προσωπικός Αριθμός δεν θα περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και η χρήση του θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικότητας. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση του έργου.

Ο ΠΑ αναμένεται να διευκολύνει την ψηφιακή εξυπηρέτηση, να ενισχύσει τη διαφάνεια και να μειώσει την ταλαιπωρία των πολιτών. Θα μπορεί να χρησιμοποιείται για έκδοση εγγράφων, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλισης, ακόμα και για τραπεζικές ή δικαστικές υποθέσεις.

Παρά τις θετικές προοπτικές, ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες για την ενδεχόμενη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων σε έναν μόνο αριθμό. Το κράτος, ωστόσο, διαβεβαιώνει πως έχουν προβλεφθεί ισχυροί μηχανισμοί ασφαλείας και ελέγχου.

Η υιοθέτηση του Προσωπικού Αριθμού αποτελεί βήμα προς ένα πιο αποτελεσματικό, ψηφιακό και φιλικό κράτος, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.