Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, «έπεσαν οι υπογραφές» με την γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems με σκοπό την κατασκευή και ανάπτυξη τριών νέων προηγμένων υποβρυχίων κλάσης «Ντακάρ».
Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε η αξία της σύμβασης, καθώς η τελική τιμή για το συνολικό εξοπλιστικό «πακέτο» αυξήθηκε κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον υπολογίζεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο λόγος της αλλαγής στην τιμή κατά την εκτίμηση του Naval News, οφείλεται στο γεγονός ότι τα νέα προηγμένα ισραηλινά υποβρύχια φαίνεται πως θα διαθέτουν τρομακτική δύναμη πυρός, με σύστημα κάθετης εκτόξευσης (Vertical Launch System – VLS) με τέσσερα έως έξι «κελιά».
Αυτό πρακτικά σημαίνει την παροχή δυνατότητας των υποβρυχίων εκτόξευσης πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς, εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές για δεύτερο πυρηνικό πλήγμα, ενώ θα περιλαμβάνουν και 16 τορπιλοσωλήνες, από τους οποίους θα μπορούν να εκτοξευτούν και μη επανδρωμένα υποβρύχια συστήματα.
Τα υποβρύχια αυτά αναμένονται να έχουν μεγαλύτερο μήκος, ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για την ενσωμάτωση των νέων οπλικών συστημάτων.
Παράλληλα, Γερμανία και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία αξίας άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ για την βιομηχανική, στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις σε ισραηλινές αμυντικές εταιρείες, την κατασκευή εκπαιδευτικού προσομοιωτή στο Ισραήλ, καθώς και την προμήθεια ανταλλακτικών.
Και ενώ το πρώτο υποβρύχιο αναμένεται να παραδοθεί μέσα σε 9 χρόνια, η συμφωνία εγκρίθηκε «στα κρυφά» από την υπουργική Επιτροπή προμηθειών δίχως να ενημερωθεί το κοινοβούλιο της χώρας, πιθανώς επειδή ήταν γνωστό στην κυβέρνηση ότι αρκετοί βουλευτές θα ασκούσαν κριτική και θα ήταν αντίθετη με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μετά και την αύξηση στην τιμή απόκτησης των υποβρυχίων.
Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η υπογραφή της συμφωνίας φαίνεται πως «κλείνει» ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα αναβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα του στόλου υποβρυχίων του Ισραήλ, αλλά δεν είναι και απίθανο να προκαλέσει τεράστιες πολιτικές «κόντρες».