Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα με τίτλο «Η υψηλή διπλωματία και στρατηγική του Ιωάννη Καποδίστρια». Όπως εξήγησε κατά την ομιλία του, η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
«Όπως είναι γνωστό, στην επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων η χώρα μας έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Και, προφανώς, την επέτειο η Ρωσία εορτάζει μαζί με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, το 2021, διεξάγεται και αφιερωματικό Έτος Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας» επεσήμανε ο κ. Μάσλοβ.
Επεσήμανε πως στο πλαίσιο των εορτασμών «τιμούμε από κοινού τη μνήμη πολλών θρυλικών προσωπικοτήτων που ενώνουν ιστορικά την Ρωσία με την Ελλάδα – διπλωματών, στρατιωτικών, ιατρών, ανθρώπων της επιστήμης και της τέχνης» και αναφέρθηκε ειδικότερα από τον Ιωάννη Καποδίστρια.
«Ο πιο γνωστός και συμβολικός από αυτούς είναι βεβαίως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ο πρώτος Κυβερνήτης της απελευθερωμένης Ελλάδας κόμης Ιωάννης Καποδίστριας. Ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της Ευρώπης της εποχής του και εξαιρετικός διπλωμάτης που σε μεγάλο βαθμό επηρέασε και διαμόρφωσε το σύστημα των ευρωπαϊκών διεθνών σχέσεων» συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε τον Ιωάννη Καποδίστρια έναν «αληθινό πατριώτη της Ελλάδας και της Ρωσίας, την οποία αποκαλούσε «θετή» πατρίδα του. Το 1809 εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία και μόλις 7 χρόνια αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Με εντολή του Αυτοκράτορα Αλέξανδρου Α΄ ο Καποδίστριας ανέλαβε τις πιο δύσκολες αποστολές. Ήταν ένας από τους κύριους συμμετέχοντες στο Συνέδριο της Βιέννης το 1814 και στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Παρίσι το 1815 (εξ ονόματος της Ρωσίας υπέγραψε την Συνθήκη των Παρισίων). Προωθούσε την ιδέα της ενιαίας Ευρώπης, στην οποία την ισάξια θέση θα έπρεπε να κατέχει και η Ρωσία».
Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, πως «εκείνη την εποχή στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών (…) υπηρετούσαν περίπου εξήντα Έλληνες» κάτι που, όπως είπε, «ασκούσε επιρροή στην κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας».
«Η χώρα μας ήταν μια από τις πρώτες που επίσημα αναγνώρισαν το νέο ελληνικό κράτος και συνέβαλε πολύ στην ενίσχυσή του» υπογράμμισε και συνέχισε: «Τον Σεπτέμβριο εορτάσαμε τα 193 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών που εγκαθιδρύθηκαν στο νησί του Πόρου στη συνάντηση του Καποδίστρια με τον πρώτο απεσταλμένο της Ρωσίας Μάρκο Βούλγαρη, επίσης ελληνικής καταγωγής».
«Ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι πολύ γνωστός και στη σημερινή Ρωσία», ενημέρωσε και είπε πως στην Ελληνική Πλατεία, μια από τις κεντρικές πλατείες της Αγίας Πετρούπολης, ανεγέρθηκε το 2003 ένα μνημείο προς τιμήν του. Για την προσωπικότητά του, μάλιστα, «έχουν γραφτεί πολλά βιβλία» ενώ έχουν γυριστεί και ιστορικές ταινίες και ντοκιμαντέρ.
«Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στον υπουργικό έβδομο όροφο μπορεί να βρει κανείς τις απεικονίσεις όλων των υπουργών του παρελθόντος, μεταξύ αυτών βεβαίως είναι και το πορτρέτο του Ιωάννη Καποδίστρια. Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες φίλους μας για τη διατήρηση της μνήμης για τον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια στις σχέσεις των δύο χωρών μας. Εύχομαι επιτυχία στο συνέδριο και σε όλους σας – υγεία και ευημερία» είπε, καταληκτικά.