Στη βάση πληροφοριών που διαρρέουν οι Αμερικάνοι, όπως και χαρτών που δείχνουν να συσσωρεύονται ρωσικά στρατεύματα σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τα σύνορα, αναφέρουν πως έχει ξεκινήσει η προετοιμασία, με σκοπό την πραγματοποίηση μίας μεγάλης κλίμακας επιχείρησης της Μόσχας απέναντι στο Κίεβο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι πληροφορίες αυτές είναι γνωστές στην Ουάσινγκτον, καθώς και σε ευρωπαϊκούς κύκλους, αλλά και σε ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ από το προηγούμενο διάστημα.
Ως εκ τούτου, διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται πως ο Ρώσος πρόεδρος ενδεχομένως να μπορούσε να «ζυγίσει» μια εισβολή στις αρχές της επόμενης χρονιάς, καθώς τα στρατεύματά του συγκεντρώνονται εκ νέου κοντά στα σύνορα.
Σύμφωνα με ένα σενάριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα διαπεραιώνονταν από την Κριμαία στην Ουκρανία, από τα ρωσικά σύνορα, αλλά και μέσω της Λευκορωσίας, με περίπου100 τακτικές ομάδες τάγματος – πιθανώς περίπου 100.000 στρατιώτες – σε μία επιχείρηση εν μέσω παγετού.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πηγές του πρακτορείου θεωρούν πως περίπου οι μισές ομάδες στρατιωτών βρίσκονται ήδη σε θέση και οποιαδήποτε εισβολή θα είχε και αεροπορική υποστήριξη.
Πάντως ο Β. Πούτιν εμφανίστηκε να αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής, χαιρετίζοντας ωστόσο, την εγρήγορση της Δύσης, αφού οι ενέργειες της Μόσχας τράβηξαν την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, υπενθυμίζοντας πως δεν έχουν λάβει αρκετά σοβαρά υπόψη τους τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας για την Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την στρατιωτική επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι ΗΠΑ επιθυμούν να ανοίξουν και πάλι μέτωπο στην πόρτα της Ρωσίας. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να αντιδράσει δυναμικά, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II.
Σε περίπτωση που οι Ρώσοι δεν αντιδράσουν, οι Αμερικάνοι θα μπορούν να συνεχίζουν να εξοπλίζουν το Κίεβο, παρουσιάζοντας την Μόσχα ως «φοβική» έναντι της Δύσης, η οποία θα υποχωρεί, προκειμένου να μην έρθει σε ολοκληρωτική ρήξη.