Breaking News

Ποιος ξένος διπλωμάτης μιλάει για το “τέλος” των Σκοπίων & επέκταση της Ελλάδας μέχρι το Μοναστήρι

Ο Βρετανός διπλωμάτης Τίμοτι Λες, πρώην επικεφαλής της πρεσβείας της Βρετανίας στη Μπάνια Λούκα και διευθυντής του «New Europe», έχει ως αντικείμενο των ενασχολήσεών του, την αξιολόγηση των κινδύνων και απειλών που ελλοχεύουν στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε βιβλίο του αναφέρεται σε πιθανά σενάρια, που θα μπορούσαν να συμβούν σε μελλοντικό χρόνο στην περιοχή των Βαλκανίων. Έτσι, θεωρεί πως λόγω της εξασθενημένης επιρροής της Δύσης στην περιοχή της Βαλκανικής, θα δοθεί η αφορμή για το ξέσπασμα ενός νέου κύματος συγκρούσεων, που θα οφείλεται στις μετατοπίσεις των τωρινών συνόρων.

Προσφυγικά ρεύματα θα εμφανιστούν στη Βαλκανική, όπως συνέβη και τη δεκαετία του ’90, ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία θα «τρέξουν» για κατοχή νέων εδαφών, από ό,τι θα έχει απομείνει από το σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων.

Για την περιοχή νοτίως των Σκοπίων, μέχρι και το Μοναστήρι, που είναι η αρχαία Πελαγονία και έδαφος της ελληνικής Μακεδονίας, η Ελλάδα έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της, καθώς μέχρι και το 1995 το ελληνικό στοιχείο πλειοψηφούσε, ενώ 200.000 Σκοπιανοί δήλωναν ότι είναι «ελληνικής συνειδήσεως».

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας προβαίνει στον ισχυρισμό πως το αντάρτικο που θα δημιουργηθεί, θα προκαλέσει μία χαοτική κατάσταση, οδηγώντας σε απόσχιση τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και εν τέλει ένωσή της με τη Σερβία ύστερα από δημοψήφισμα.

Όλη αυτή η κατάσταση θα δώσει την αφορμή στη Μόσχα να εισέλθει στην περιοχή, διαβλέποντας την αποδυνάμωση της δυτικής επιρροής στη Βαλκανική, ενώ οι Κροάτες της Βοσνίας θα επιχειρήσουν να ενταχθούν στην Κροατία. Από την πλευρά τους οι Αλβανοί που ζουν στα Σκόπια θα καταβάλουν προσπάθειες κατάληψης μεγάλου μέρους της χώρας και η ίδια η Αλβανία θα διευρύνει την επικράτειά της στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, κατακτώντας το αλβανικό όνειρο. Στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης, ο φιλοσερβικός πληθυσμός του Μαυροβουνίου θα ζητήσει την ένωσή του με τη Σερβία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικανός γερουσιαστής Ντέινα Ρορομπάκερ σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο της Αλβανίας πρότεινε για τους Αλβανούς που ζουν στα Σκόπια να αποτελέσουν κομμάτι του Κοσσυφοπεδίου, ενώ για τα υπόλοιπα εδάφη ας τα πάρει είτε η Βουλγαρία, είτε η Σερβία είτε η Ελλάδα.

Ας μην ξεχνάμε πως το ζήτημα του «διαμοιρασμού» του κράτους των Σκοπίων αποτέλεσε αντικείμενο της Διάσκεψης για τα Βαλκάνια το 1993, στην οποία συμμετείχαν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία, αλλά και η Γιουγκοσλαβία, υπό την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Βέβαια, με παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών η διάσκεψη δεν έλαβε χώρα ποτέ, καθώς Βουλγαρία και Αλβανία δεν έδωσαν το παρόν.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

16 Ιαν 2020 12.27 μμ

Σε ανακοίνωσή της με επίσημο…

22 Ιαν 2020 12.46 μμ

Ο πρωθυπουργός της χώρας…

19 Φεβ 2020 10.56 πμ

Ο Σταύρος Λυγερός, επικεφαλής…

27 Μαρ 2022 11.00 μμ

Την ενεργοποίηση της συμφωνίας…

15 Δεκ 2019 11.16 πμ

Αδιαμφισβήτητα σε αρκετές…

21 Δεκ 2019 9.08 πμ

Ο αγωγός φυσικού αερίου…