Η Τουρκία συνεχίζει αμείωτα τις προκλήσεις στο Αιγαίο, χωρίς να δείχνει σημάδια αλλαγής στάσης, εντείνοντας τη ρητορική της και τις ενέργειες αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Στο επίκεντρο της νέας έντασης βρίσκονται χάρτες που δημοσιεύθηκαν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι απεικονίζουν ως «τουρκικές» περιοχές σημαντικά τμήματα του Αιγαίου.
Η αφορμή αυτή τη φορά δόθηκε από μια στρατιωτική άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR), την οποία πραγματοποιεί η Άγκυρα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο, καθώς και μεταξύ της Σκύρου και των Ψαρών. Στους χάρτες της άσκησης, αποτυπώνεται μια ευρεία κόκκινη γραμμή, που παρουσιάζει την εν λόγω περιοχή ως μέρος της τουρκικής ζώνης έρευνας και διάσωσης.

Η προκλητική αυτή κίνηση θεωρείται σαφές πολιτικό μήνυμα εκ μέρους της Τουρκίας, όπως επισημαίνει και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση του χάρτη δε φαίνεται να είναι τυχαία. Ερμηνεύεται ως αντίδραση στον πρόσφατο Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας, καθώς και στη δημοσιοποίηση των ελληνικών χαρτών που αφορούν τα νέα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.
Η Τουρκία μέσω αυτής της προβολής επιχειρεί να διαμορφώσει τη δική της ερμηνεία για την κυριαρχία στο Αιγαίο και να καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχεται μονομερείς κινήσεις από την ελληνική πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο, υπονομεύει εμμέσως τις ελληνικές πρωτοβουλίες, αποτυπώνοντας επί του χάρτη έναν εναλλακτικό τρόπο ανάγνωσης του γεωπολιτικού τοπίου στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη στρατηγική αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, και έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται υπό διαρκή πίεση, ενόψει και των επερχόμενων πολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων.
Η επιμονή της Άγκυρας να προβάλει χάρτες που παραβιάζουν διεθνή δεδομένα συνιστά ένδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει de facto θέσεις, εντάσσοντας ακόμα και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη πολιτική διεκδικήσεων της.