Breaking News

Οι πιο σημαντικές “πολιτικές στιγμές” της Ελλάδας 2010-2019

Η δεκαετία 2010-2019 ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο περίεργη από τις προηγούμενες, καθώς λίγο μόνο διάστημα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, φαντάζει στο μυαλό πολλών ως μία πολύ μακρινή ανάμνηση. Και όμως, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν συμβεί και αλλάξει πολλά.

Αδιαμφισβήτητα ένας από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ανήκει και στο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, καθώς από το χαμηλό ποσοστό του 3%, κατόρθωσε να ανέλθει στην εξουσία, παραδίδοντας στον τελευταίο μία Ελλάδα διαφορετική, από εκείνη που είχε παραλάβει κατά την τετραετία 2015-2019.

Τι πραγματικά όμως έχει συμβεί στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι και σήμερα;

23 Απριλίου 2010

Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, ευρισκόμενος στο ακριτικό νησί του Καστελορίζου μέσα σε ένα γραφικό φόντο και με τον ανοιξιάτικο ήλιο να λούζει τις ψαρόβαρκες στο λιμανάκι του νησιού, ανακοίνωσε την είσοδο της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Βρισκόμαστε σε μια νέα πορεία, μια νέα οδύσσεια για τον Ελληνισμό», είπε, δίχως ο ελληνικός λαός να συνειδητοποιεί τι πραγματικά σήμαινε αυτό.

5 Μαΐου 2010

Ήταν η εποχή που ο ελληνικός λαός άρχισε να αντιλαμβάνεται τις πρώτες συνέπειες από την επιβεβλημένη οικονομική λιτότητα. Η υπογραφή των «μεταρρυθμίσεων», όπως τις αποκαλούσαν τότε, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, προπηλακισμούς πολιτικών προσώπων, καθώς και άσεμνες χειρονομίες μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο από το κίνημα των αγανακτισμένων. Ωστόσο, το επεισόδιο στην τράπεζα της Μάρφιν, που κόστιζε τη ζωή σε 3 ανθρώπους προσπεράστηκε.

11 Νοεμβρίου 2011

Ήταν η στιγμή για τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο να αναλάβει δράση, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας, κατορθώνοντας μέσα σε διάστημα μόλις 5 μηνών να εφαρμόσει τα «προαπαιτούμενα» της Τρόικας, δίχως να σημειωθούν σημαντικές αντιδράσεις.

17 Ιουνίου 2012

Ύστερα από 2 εκλογικές αναμετρήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν να συνεχίσουν την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» του προκατόχου τους, ωστόσο, νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Με την αριστερά να εμφανίζει το πιο «αντιμνημονιακό» της προσωπείο, ήταν πλέον ζήτημα χρόνου η αλλαγή της πολιτικής σκυτάλης σε κάτι διαφορετικό.

25 Ιανουαρίου 2015

Ο πολιτικός σχηματισμός της Αριστεράς έκανε χρήση λαϊκιστικών κορόνων με στόχο τη «συντηρητική ευρωπαϊκή νομενκλατούρα», φλέρταρε εντόνως με το ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ήτοι, τη δραχμή, προκαλώντας νέα εκλογική αναμέτρηση με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ. Στο τέλος, συγκυβέρνησε με το Κόμμα των ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, δίνοντας το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά».

5 Ιουλίου 2015

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σε Δημοψήφισμα με το μπερδεμένο ερώτημα, με σκοπό την άσκηση πίεσης απέναντι στους Ευρωπαίους. Τα «capital controls» δεν άργησαν να έρθουν, ενώ οι ουρές στα τραπεζικά καταστήματα έγιναν παγκόσμια είδηση.

12 Νοεμβρίου 2017

Το ΠΑΣΟΚ ενώ από το 40% του παρελθόντος είχε φτάσει μόλις το 4,6%, προχώρησε προς το επόμενο βήμα για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, στέλνοντας το μήνυμα «είμαστε ακόμη ζωντανοί».

12 Ιουνίου 2018

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση να επιλύσει το Μακεδονικό, υπογράφοντας με τον Ζόραν Ζάεφ τη Συμφωνία των Πρεσπών, χρησιμοποιώντας την για μικροκομματικούς λόγους, δίχως να επιδιώξει τη συναίνεση των λοιπών πολιτικών κομμάτων και βασιζόμενη στη δεδομένη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

22 Ιουνίου 2018

Ο Αλέξης Τσίπρας μετατρέπει τη λήξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης σε «επικοινωνιακή φιέστα». Είναι αλήθεια το τέλος της λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα; Δυστυχώς, ύστερα από την εφαρμογή 3 πακέτων στήριξης, ο λαϊκισμός δεν μπορεί να κρυφτεί.

7 Ιουλίου 2019

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με σύνθημα την «επιστροφή στην κανονικότητα», με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και την προώθηση της απασχόλησης για τους Έλληνες πολίτες, αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας στη νέα δεκαετία που έρχεται. Νέος πρωταγωνιστής, νέα αλλαγή; Μένει να το δούμε.