Breaking News

Η Ελλάδα “παραχωρεί” και άλλες βάσεις στις ΗΠΑ λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε η συζήτηση, με σκοπό την κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, με τη συμμετοχή 288 βουλευτών συνολικά. Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής (με 175 βουλευτές), παρών δήλωσε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ (με 80 βουλευτές), ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 (με 33 βουλευτές).

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας, σημείωσε πως «κρίνεται επιθυμητή και χρήσιμη η σταδιακή ανάπτυξη σε ελληνικά στρατόπεδα, μέρους στρατιωτικών Αμερικανικών δυνάμεων, στη βάση των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή».

Ως εκ τούτου, η Αμερική ετοιμάζεται να ενισχύσει το «στρατιωτικό της αποτύπωμα» στην χώρα μας, εγκαθιστώντας δυνάμεις στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, περιοχές οι οποίες θα λειτουργήσουν ως «ορμητήρια» επιχειρήσεων, με σκοπό την διασφάλιση του βέλτιστου ελέγχου στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Όπως ισχυρίζεται η Αθήνα, η παραχώρηση εγκαταστάσεων εντός της ελληνικής επικράτειας στους Αμερικανούς, θα ωφελήσει την αμυντική θωράκιση της χώρας, αφού οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεκπαιδευτούν με τις αμερικανικές, αποκτώντας παράλληλα την απαραίτητη τεχνογνωσία πάνω σε νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Στη βάση της επικαιροποιημένης αμυντικής συνεργασίας Αθηνών-Ουάσινγκτον, η Αμερική αποκτά ενισχυμένη παρουσία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Αρχικά, προβλέπεται η βελτίωση και επέκταση των υποδομών στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, η οποία αποτελεί σημείο ανεφοδιασμού των αμερικανικών επιχειρήσεων σε Αν. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Παράλληλα, η 110 ΠΜ στη Λάρισα, θα μετατραπεί σε ορμητήριο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAVs ΜQ-9 Reaper, ενώ στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου, θα υπάρξει παρουσία αμερικανικών ελικοπτέρων.

Τέλος, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, λόγω στρατηγικής του θέσης, θα χρησιμοποιηθεί, για την άσκηση ελέγχου στην περιοχή των Βαλκανίων, των Στενών και του Αιγαίου.