Ο εκσυγχρονισμός των 38 μαχητικών F-16 Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης στην προηγμένη διαμόρφωση Viper φαίνεται πλέον να μπαίνει σε τροχιά συμφωνίας, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Η ελληνική πλευρά, με επιμονή και καλά τεκμηριωμένα επιχειρήματα, κατάφερε να οριοθετήσει το ανώτατο κόστος στα 1 δισ. ευρώ, ενώ οι αρχικές αμερικανικές απαιτήσεις έφταναν το 1,52 δισ. ευρώ. Η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, στις ΗΠΑ έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως επιταχυντής των εξελίξεων.
Η βελτιωμένη πρόταση διακρατικής συμφωνίας FMS από την Ουάσινγκτον αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση. Στο Αεροπορικό Επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία, καθώς θεωρείται ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα μαχητικά των 341 Μοίρας «ΒΕΛΟΣ» και 347 Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» να ακολουθήσουν το εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα των 83 F-16 Block 52 που ήδη εξελίσσεται.
Η αναβάθμιση σε Viper θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς στόχος είναι η πλήρης ομοιογένεια του στόλου F-16, με κοινά χαρακτηριστικά, υποστήριξη και πλήρη διαλειτουργικότητα με άλλα αεροσκάφη τελευταίας γενιάς. Ήδη, σχεδόν τα μισά από τα 83 F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced έχουν εκσυγχρονιστεί, ενώ με την προσθήκη των 38 Block 50 από τη Νέα Αγχίαλο, το σύνολο θα φτάσει τα 121 μαχητικά σε κορυφαία διαμόρφωση.
Στο επιχειρησιακό επίπεδο, πρόκειται για μια ισχυρή δύναμη που καλύπτει αποστολές αποτροπής, αναχαίτισης, βαθιάς διείσδυσης και καταστροφής εχθρικών στόχων υψηλής αξίας. Μαζί με τα Rafale και τα επερχόμενα F-35, τα εκσυγχρονισμένα F-16 αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής αεροπορικής ισχύος.
Η «καρδιά» της αναβάθμισης είναι το προηγμένο ραντάρ AESA (APG-83 SABR), με δυνατότητες πολλαπλάσιες των παλιών ραντάρ, που επιτρέπει στον πιλότο να εντοπίζει, παρακολουθεί και στοχοποιεί ταυτόχρονα εναέριες και χερσαίες απειλές, ακόμη και σε συνθήκες έντονου ηλεκτρονικού πολέμου. Προστίθενται επίσης το νέο σύστημα αποστολής, σύγχρονα συστήματα αυτοπροστασίας, εξελιγμένα datalink και συμβατότητα με όπλα ακριβείας, όπως οι πύραυλοι AIM-120D AMRAAM και οι βόμβες JDAM.
Η πλήρης ομογενοποίηση του στόλου δεν είναι απλώς τεχνική ή οικονομική επιλογή, αλλά επιχειρησιακή αναγκαιότητα, καθώς επιτρέπει ευελιξία σε αποστολές, συντήρηση και διοίκηση. Σε συνδυασμό με τα Rafale F3R και τα επερχόμενα 20+20 F-35A, η Πολεμική Αεροπορία δημιουργεί έναν network-centric στόλο, ικανό να κυριαρχήσει στο Αιγαίο και να αποτρέψει κάθε απειλή.
Σημαντικό είναι ότι η υλοποίηση του εκσυγχρονισμού γίνεται από την ΕΑΒ, ενισχύοντας την ελληνική αμυντική βιομηχανία και διασφαλίζοντας στρατηγική αυτονομία. Η επιτυχία του προγράμματος μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και διατήρηση τεχνογνωσίας στη χώρα.