Η Ελλάδα απηύθυνε έκκληση στην Αίγυπτο, ζητώντας τη διπλωματική της παρέμβαση για να αποτραπεί μια πιθανή συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Middle East Eye, το αίτημα αυτό τέθηκε από τον Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη στον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι, σε συνάντησή τους την Τετάρτη.
Η συμφωνία Τουρκίας-Τρίπολης του 2019 είχε ήδη προκαλέσει εντάσεις, καθώς αγνόησε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Αντίδραση της Αθήνας υπήρξε η συμφωνία της με την Αίγυπτο το 2020. Ωστόσο, μια πιθανή νέα ναυτική συνεργασία της Άγκυρας με τη φιλοχαφταρική ανατολική Λιβύη θα σηματοδοτούσε θεμελιώδη αλλαγή ισορροπίας στη Μεσόγειο.
Η Τουρκία επιδιώκει να εδραιωθεί ως κυρίαρχη ναυτική δύναμη στην περιοχή, και οποιαδήποτε υποστήριξη από την ανατολική Λιβύη θα ενίσχυε τις αξιώσεις της. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, που επιθυμούν την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενεργειακών διασυνδέσεων, παρακολουθούν με έντονη ανησυχία. Μάλιστα, οποιαδήποτε έμμεση αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου θα προκαλούσε ενόχληση και στο Τελ Αβίβ.
Αξιοσημείωτη είναι και η αλλαγή στάσης του Χάφταρ, που παλαιότερα ήταν εχθρικός προς την Τουρκία και είχε επιδιώξει την κατάληψη της Τρίπολης με τη στήριξη ΗΑΕ, Αιγύπτου και Ρωσίας. Σήμερα, ωστόσο, ο ίδιος και ο γιος του Σαντάμ επιδιώκουν προσέγγιση με την Άγκυρα, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί πρόσφατα επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα.
Η ανατολική και δυτική Λιβύη συνεχίζουν να ανταγωνίζονται για πόρους και διεθνή στήριξη, με τον Σαντάμ Χάφταρ να προωθεί σχέσεις με την Τουρκία και την Βουλή του Τομπρούκ να επανεξετάζει τη συμφωνία της Τρίπολης με την Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Μπιλγκεχάν Οζτούρκ, οι κινήσεις της ανατολικής Λιβύης ίσως έχουν περισσότερο εσωτερικά πολιτικά κίνητρα παρά ουσιαστικές διεθνείς συνέπειες. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα εμφανίζεται αποκομμένη από τις εξελίξεις στην περιοχή και φαίνεται να έχει χάσει το διπλωματικό έρεισμα που κάποτε διέθετε στην Ανατολική Λιβύη.
Τέλος, η Τουρκία φαίνεται να ενισχύει συνεχώς την παρουσία της σε στρατηγικά μέτωπα, από τη Βόρεια Αφρική ως και την Ανατολική Μεσόγειο, με επιθετική διπλωματία και γεωπολιτικές κινήσεις, τη στιγμή που η Ελλάδα επιχειρεί εκ των υστέρων να ανακόψει εξελίξεις που την αφήνουν εκτεθειμένη.