Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στις περιοχές Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Τουρκία, με πολλούς αναλυτές να βλέπουν «φαντάσματα» και απειλές που ίσως δεν υπάρχουν. Η άσκηση του ΝΑΤΟ «Άμεση Αντίδραση 25», η οποία θα διεξαχθεί από 26 Μαΐου έως 9 Ιουνίου, οργανώνεται από τις ΗΠΑ και περιλαμβάνει συμμετοχή πάνω από 12.000 στρατιωτών από 8 χώρες. Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται η άμυνα λιμένων, η διέλευση ποταμών, αεροπορικές επιθέσεις και προετοιμασίες κατά χημικών απειλών.
Ο Τούρκος αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιατσί και ο απόστρατος σμήναρχος Ιχσάν Σεφά μιλώντας σε τουρκικά μέσα εκφράζουν φόβους πως οι ασκήσεις αυτές δεν στοχεύουν πλέον τη Ρωσία, αλλά την Τουρκία. Ο Γιατσί υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί στο ανατολικότερο προπύργιο του ΝΑΤΟ, εκτοπίζοντας την Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ μέσω των ασκήσεων DEFENDER ενισχύουν στρατιωτικά την περιοχή, παρέχοντας εξοπλισμό και όπλα στην Ελλάδα, ακόμη και σε νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς.
Ο αντιναύαρχος σημειώνει πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να ετοιμάζουν μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, «ΝΑΤΟ 2.0», που θα αποκλείει την Τουρκία και θα περιλαμβάνει χώρες όπως το Ισραήλ και την Κύπρο. Οι Αμερικανοί, αν και δηλώνουν πως αποσύρονται από ευρωπαϊκές υποθέσεις, διοργανώνουν συνεχώς ασκήσεις όπως οι Noble Dina και Nemesis στη Μεσόγειο, οι οποίες σύμφωνα με τουρκικούς αναλυτές στοχεύουν την Τουρκία.
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο ποταμός Έβρος, καθώς στη νέα άσκηση αναμένεται να διεξαχθούν σενάρια διάβασης ποταμών από αμερικανικές δυνάμεις μηχανικού. Στην Αλεξανδρούπολη έχουν ήδη συγκεντρωθεί τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, ενώ επιπλέον εξοπλισμός μεταφέρεται και παραχωρείται δωρεάν στην Ελλάδα, ενισχύοντας την ικανότητα αποβάσεων σε περίπτωση σύγκρουσης.
Ο Ιχσάν Σεφά υποστηρίζει ότι το 2002 οι ΗΠΑ προσομοίωσαν εισβολή στην Τουρκία μέσω άσκησης (Millennium Challenge), ενώ σήμερα τα σενάρια επικεντρώνονται στη Θράκη και το Αιγαίο. Ο ίδιος προτείνει ότι η Τουρκία πρέπει να απαντήσει άμεσα, οργανώνοντας ασκήσεις αντεπίθεσης, κυρίως για την άμυνα του ποταμού Έβρου, ώστε να δείξει αποτρεπτική ισχύ.
Παράλληλα, το κουρδικό ζήτημα παραμένει ανοιχτό, με τους Κούρδους της Τουρκίας σε προσωρινή παύση όπλων, αλλά τους Κούρδους σε Ιράκ και Συρία να συνεχίζουν τις συγκρούσεις. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, ενώ ο ανταγωνισμός σε Συρία και Λιβύη δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω εντάσεις.
Συνολικά, η τουρκική πλευρά βλέπει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκλεισμού της χώρας από τη δυτική συμμαχία, ανησυχώντας πως ο πραγματικός κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με τους Ρώσους και τους Κινέζους να παραμένουν ενεργοί παίκτες στην περιοχή.
