Breaking News

«Όχι» της Ελλάδας στην αποστολή Patriot και S-300 στην Ουκρανία

Ξεκάθαρος και σαφής, εμφανίστηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τη προοπτική διάθεσης αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και Patriot στην Ουκρανία.

«Δεν θα μεταφερθούν Patriot, δεν θα μεταφερθούν S-300, στην Ουκρανία. Η χώρα μας δεν πρόκειται να στερηθεί αυτά τα οποία είναι απαραίτητα για την άμυνά της και την προστασία των καίριων συμφερόντων της πατρίδας μας. Είναι καλό αυτό να το κλείσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τους συμμάχους της να στείλει τα συγκεκριμένα συστήματα στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την Ουκρανία και έχει στείλει πλεονάζον υλικό από το απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot. Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε».

«H Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας ικανότητα».

«Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε».

«Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία», είπε στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.