Breaking News

ΕΚΤΑΚΤΟ: “Ο εγκέλαδος χτύπησε με 6,8 ρίχτερ την Τουρκία..”

Η ανατολική Τουρκία επλήγη από έναν ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό αργά το απόγευμα της Παρασκευής 24.01, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300, προκαλώντας ζημιές στα κτίρια, που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» κάνει λόγο για 6 νεκρούς στην περιοχή της Μαλάτειας και για 8 στο Ελαγίζ, με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν άλλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Πάντως τα πλάνα που μεταδόθηκαν από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης δείχνουν ανθρώπους σε κατάσταση πανικού, κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν με τα χέρια να απελευθερώσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Η AFAD, σε ανακοίνωσή της, είπε πως έχουν προκληθεί 30 σεισμοί στα πλαίσια της μετασεισμικής ακολουθίας, ενώ τουλάχιστον 400 σωστικές ομάδες, έχουν σπεύσει στο σημείο των επιχειρήσεων, καθώς κτίρια έχουν υποστεί κατάρρευση. Παράλληλα, οι τουρκικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών δήλωσαν ότι θα παρέχουν τηλεφωνικές υπηρεσίες και Διαδίκτυο δωρεάν στους πληγέντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), η σεισμική δόνηση ήταν 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε στις 20.55 τοπική ώρα στην επαρχία Ελαζίγ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 550 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Ο κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέβασε το συμβάν του σεισμού στο «επίπεδο 3», πράγμα που σημαίνει πως είναι αναγκαία η συνδρομή σε πανεθνικό επίπεδο, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε την ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ενίσχυσης των σωστικών επιχειρήσεων.

Πρέπει να σημειωθεί πως το σεισμικό συμβάν έγινε ιδιαίτερα αισθητό και σε πολλές άλλες περιοχές της Αν. Τουρκίας, όπως τα Άδανα, η Χατάι και το Τούντζελι, καθώς και σε γειτονικές χώρες όπως η Συρία, το Ιράν και η Λιβύη και όπως εκτίμησε ο Έλληνας σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, είναι μεγάλο το ενδεχόμενο πρόκλησης μετασεισμών έως και 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην περιοχή.

Απόσπασμα από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ONE, 24.01.2020