Breaking News

Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος “αποκαλύπτει” την κατάσταση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας

Ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Aμπντουλάχ Μποζκούρτ προβαίνει σε συγκλονιστικές «αποκαλύψεις» για την κατάσταση στην οποία τελεί σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία, καθώς και για το «τρομακτικό πλήγμα» που δέχτηκε, ύστερα από την πραγματοποίηση του Πραξικοπήματος ανατροπής του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

Όπως αναφέρει, ήδη από το 2012 η πολεμική αεροπορία της γείτονος είχε αρχίσει να αποδυναμώνεται, καθώς επήλθε κύμα μαζικών αποχωρήσεων των Τούρκων πιλότων από τις τάξεις της, εξαιτίας ενός νόμου, που όριζε την υποχρεωτική προσφορά υπηρεσίας τους στα 13 χρόνια.

Παράλληλα, μέχρι και το 2014 πάνω από 250 Τούρκοι πιλότοι κατέθεσαν αίτηση αποχώρησης, στρεφόμενοι σε εταιρείες ιδιωτικού συμφέροντος που τους πρόσφεραν πολλαπλάσιο μισθό, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερα χαμηλή αναλογία πιλότου-αεροσκάφους, η οποία βρισκόταν στο 0,65.

Έξι μήνες πριν λάβει χώρα το Πραξικόπημα στην Τουρκία, οι ανάγκες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ανέρχονταν σε 554 πιλότους, εκ των οποίων απαιτούνταν τουλάχιστον 190 ιπτάμενοι, για την κάλυψη των κενών. Και ενώ το Μάιο του 2016 ο αριθμός των Τούρκων πιλότων έφτανε συνολικά τους 1275, μόνο οι 378 ήταν ενεργοί για τα F-16.

Ακολούθησε «μπαράζ» καρατομήσεων των Τούρκων πιλότων μετά το Πραξικόπημα, που κυμάνθηκε από 600 έως 700, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Μποζκούρτ στις αρχές του 2017 υπήρχε έλλειψη άνω των 1000 πιλότων της τουρκικής αεροπορίας, ρίχνοντας την αναλογία στο 0,37.

Το τουρκικό επιτελείο πήρε την απόφαση επαναφοράς πιλότων, που ήδη υπηρετούσαν στην πολιτική αεροπορία, πείθοντας μονάχα ένα μικρό αριθμό από αυτούς να ντυθεί εκ νέου με τη φόρμα της ημισελήνου, ενώ η προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν μισθοφόρους πιλότους από το Πακιστάν δεν ευοδώθηκε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν, λέγοντας πως τα μαχητικά αεροσκάφη μίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να τα πετούν υπήκοοι μίας χώρας που βρίσκεται εκτός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Τουρκία σήμερα έχει ανοίξει τη σχολή εκπαίδευσης νέων πιλότων, ρίχνοντας καθημερινά στη μάχη του Αιγαίου κυρίως αεροπόρους που δεν διαθέτουν μεγάλη εμπειρία πτήσεων. Το γεγονός αυτό διαπιστώνεται και από τους Έλληνες πιλότους, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι πιλότοι της γείτονος πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς, απελευθερώνουν flares ή χάνουν τον αποπροσανατολισμό τους, καθιστώντας τους ιδιαίτερα επικίνδυνους, αλλά και «εύκολη λεία», τη στιγμή των αερομαχιών στον ουρανό του Αιγαίου.