Breaking News

«Δήλωση σοκ» Μπάιντεν: «Σημαντικός Σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ το Κατάρ»

Όπως ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος jerusalempost.com, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε στο Λευκό Οίκο τον Εμίρη Σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι του Κατάρ εχθές Δευτέρα, εκφράζοντας την πρόθεσή του να ορίσει το κράτος του Κόλπου «ως σημαντικό σύμμαχο εκτός του ΝΑΤΟ» .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: «Επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας στον Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τη διασφάλιση της σταθερότητας του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, την υποστήριξη του λαού του Αφγανιστάν και την ενίσχυση της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας».

Παράλληλα, ανέφερε πως «Σε αναγνώριση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ, η οποία έχει βαθύνει τα τελευταία 50 χρόνια, ο πρόεδρος ενημέρωσε τον εμίρη για την πρόθεσή του να ορίσει το Κατάρ ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ».

Αξίζει να σημειωθεί πως η προοπτική ορισμού του Κατάρ ως σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ είχε τεθεί στη διάρκεια του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Κατάρ τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διέβλεψαν πως το Κατάρ μπορεί να διαδραματίσει ένα πιο κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο στη διευκόλυνση και την εκπροσώπηση των συμφερόντων των ΗΠΑ σε ολόκληρη την περιοχή του Αφγανιστάν.

Πάντως όπως ανέφερε ο Coates Ulrichsen, μέλος στο Baker Institute του Πανεπιστημίου Rice για ζητήματα Μέσης Ανατολής:

«Πρακτικά, ενώ δεν περιλαμβάνει αμοιβαία αμυντική δέσμευση, καθώς [δεν είναι] μια «συμμαχία» αυτή καθαυτή, θα προσφέρει στο Κατάρ οφέλη από την άποψη της στενότερης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και του αμυντικού εμπορίου».

Και πρόσθεσε πως: «ο χαρακτηρισμός είναι επίσης μια πράξη υψηλού κύρους και συμβολική που επιβεβαιώνει το βάθος και τη διάρκεια της διμερούς σχέσης και είναι ο πρώτος τέτοιος χαρακτηρισμός που απονέμεται σε κράτος του Κόλπου για σχεδόν 20 χρόνια, αφότου η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους όρισε το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ μείζονες μη Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κατά τα πρώτα χρόνια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» μετά την 11η Σεπτεμβρίου».

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι ο Μπάιντεν θα θέλει το Κατάρ έτοιμο να συμπληρώσει τις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου, σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επομένως θα συζητήσουν τις διαθέσιμες προμήθειες του Κατάρ, ενώ οι ευρωπαϊκές προμήθειες είναι χαμηλές.