Breaking News

RAFALE: “Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας…!!!”

Τα γαλλικά μαχητικά Rafale, που όλοι οι Έλληνες περίμεναν, έφτασαν σήμερα 19 Ιανουαρίου 2022 στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας πτήση πάνω από την Αθήνα και πάνω από την Ακρόπολη σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Τα γαλλικά φτερά, παρέλαβε η χώρα μας στο πλαίσιο της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας και τα οποία πέταξαν απευθείας για Ελλάδα και προσγειώθηκαν στο νέο τους σπίτι, την 332η Μοίρα στην Τανάγρα.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ανακοινώνοντας μέσω twitter ότι «Ελλάδα και Κύπρος επαναβεβαιώνουν την κοινή βούληση και ετοιμότητα να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους, συντονίζοντας διαρκώς τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων».

«Μαζί με τον ομόλογό μου της Κύπρου Ι. Κασουλίδη βλέπουμε από το μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών τα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, συνοδευόμενα από Mirage 2000-5, να διασχίζουν τον αττικό ουρανό».

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των πρώτων 6 μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, στην Αεροπορική Βάση στην Τανάγρα.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις», ήταν το πρώτο μήνυμα του Πύργου Ελέγχου, με τον αρχηγό της μοίρας να απαντά: «Η 332η μοίρα πετά στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην τελετή παραλαβής των μαχητικών αεροσκαφών στην Τανάγρα τα χαρακτήρισε: «Πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει την υπεροχή της χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό».

«Υπερήφανη η πατρίδα μας υποδέχεται τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα πρώτα έξι από τα 24 υπερσύγχρονα Ραφάλ, τα οποία είναι τα πρώτα μαχητικά που εντάσσονται στη δύναμή της έπειτα από μία δεκαετία και πλέον. Πρόκειται για μία νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά, αλλά και ένα σαφές δείγμα της Ελλάδας που ακμάζει και αλλάζει σε όλα τα πεδία».

«Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ 16 μήνες μετά την παραγγελία τους. Είναι ετοιμοπόλεμα, καθώς τα πληρώματα και το προσωπικό υποστήριξης έχουν ήδη ολοκληρώσει έναν απαιτητικό κύκλο εκπαίδευσης, με τις ‘ριπές του ανέμου’, όπως δηλώνει το όνομά τους, να είναι έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «μέσα στο 2022 θα αφιχθεί η δεύτερη εξάδα και μέχρι τα μέσα του 2023 η τρίτη για να ακολουθήσουν αμέσως τα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη του συνολικού εξοπλιστικού μας σχεδίου».

Στην τελετή υποδοχής μηνύματα απηύθυναν κατά σειρά ο Πρόεδρος & CEO της DASSAULT AVIATION, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρίστανται επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η στρατιωτική ηγεσία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας χαρακτήρισε τη σημερινή άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.