Breaking News

Η “μάχη” των stealth σε Μαρόκο και Αλγερία

Νέα κρίση έχει ενσκήψει ανάμεσα στο Μαρόκο και την Αλγερία, καθώς η τελευταία έχει διακόψει μονομερώς τις διπλωματικές τις σχέσεις και έχει επιδοθεί σε μία περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Eurasiantimes.com η Αλγερία έχει αναβιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα έχει εκφράσει την πρόθεσή της για επανεγκατάσταση στην Αφρική.

Το Μαρόκο, από την άλλη πλευρά, έχοντας βαθύτερους δεσμούς με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, κάνει επίμονες προσπάθειες να πείσει την Ουάσινγκτον να αγοράσει το μαχητικό αεροσκάφος stealth πολλαπλών ρόλων F-35, διότι η Αλγερία ενισχύεται αμυντικά με την απόκτηση 14 ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-57.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ στο Μαρόκο, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ΄ φέρεται να τον συνάντησε κατ’ ιδίαν και να συζήτησε τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Αλγερία.

Ως εκ τούτου, τίθεται σε κίνδυνο η περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία, καθώς το ρωσικής κατασκευής Su-57 θα μπορούσε να αποκτήσει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι του υπάρχοντος στόλου των μαχητικών F-16 του Μαρόκου.

Ο υπουργός Άμυνας του Μαρόκου Abdellatif Loudiyi συζήτησε πιθανές αναβαθμίσεις της μαροκινής αεροπορίας με τον Gantz, καθώς όπως ανέφερε «Το Μαρόκο χρειάζεται περισσότερα αεροπλάνα με σοβαρές δυνατότητες για πόλεμο με τον γείτονά του», προσθέτοντας ότι η προτιμώμενη επιλογή του Μαρόκου είναι το stealth μαχητικό F-35 των ΗΠΑ.

Το F-35 είναι ένα δαπανηρό αεροσκάφος, ωστόσο, θα άλλαζε τους συσχετισμούς στον ήδη ακριβό αγώνα εξοπλισμών μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου. Εάν το Μαρόκο πετύχει στην απόκτηση των F-35 (κάτι που φαίνεται πολύ απίθανο), η γεωπολιτική δυναμική της περιοχής θα αλλάξει και η περιοχή μπορεί να γίνει «πεδίο μάχης» για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας.