Breaking News

Σκληρές απαιτήσεις Μόσχας: Πέντε επαρχίες και “όχι στο ΝΑΤΟ” – Το Κίεβο αντιστέκεται

Η συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ρωσο-ουκρανικών αντιπροσωπειών αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην προσπάθεια τερματισμού της σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και χρόνια. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς η Ουκρανία το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε την τολμηρή «Επιχείρηση Ιστός της Αράχνης», εκτοξεύοντας 117 drones που έπληξαν ρωσικές αεροπορικές βάσεις, σε μια από τις πιο βαθιές επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους μέχρι σήμερα. Παρά τις ελπίδες για εκεχειρία, η κίνηση αυτή δείχνει ότι το Κίεβο θέλει να αποδείξει πως είναι έτοιμο για όλα.

Η απάντηση της Μόσχας ήρθε το ίδιο βράδυ, με αεροπορικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερα άτομα κοντά στη Ζαπορίζια, ενώ στη βόρεια περιφέρεια του Σούμι τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά. Αν και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη σύλληψη δραστών, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως οι συμμετέχοντες είχαν αποχωρήσει έγκαιρα από το ρωσικό έδαφος, ενώ η SBU σημείωσε ότι καταστράφηκε το 34% των ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν πυραύλους Κρουζ.

Η δεύτερη φάση των διπλωματικών συνομιλιών ξεκινά σήμερα το μεσημέρι, βασιζόμενη στη συμφωνία της 16ης Μαΐου για ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά. Το Κίεβο ζητά άμεση κατάπαυση πυρός 30 ημερών (με δυνατότητα επέκτασης), πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων και επιστροφή των παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία. Από την άλλη, η Ρωσία επιμένει ότι χρειάζεται συνολική συμφωνία πριν από οποιαδήποτε εκεχειρία.

Η Τουρκία ως οικοδέσποινα, προσπαθεί να προωθήσει μια τετραμερή συνάντηση μεταξύ Πούτιν, Ζελένσκι, Τραμπ και Ερντογάν, αλλά το Κρεμλίνο απορρίπτει την ιδέα, απαιτώντας πρώτα «αποτελέσματα» από τις διαπραγματεύσεις.

Στο παρασκήνιο, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, για να συζητήσουν τις συνομιλίες. Η Μόσχα ετοιμάζει ένα μνημόνιο ειρήνευσης, αλλά αρνείται να το παραδώσει εκ των προτέρων στην Ουκρανία. Οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες, τόσο για προσωρινή εκεχειρία όσο και για μακροπρόθεσμη λύση.

Οι ουκρανικές προτεραιότητες είναι σαφείς: «πλήρης εκεχειρία» και «επιστροφή όλων των αιχμαλώτων και των παιδιών». Ο Ζελένσκι ζητά απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται. Η Ρωσία απαιτεί, μεταξύ άλλων, η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραχωρήσει πέντε επαρχίες που ελέγχει η Μόσχα – όροι που το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά, ζητώντας πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και δυτικές εγγυήσεις ασφάλειας.

Κύριοι διαπραγματευτές είναι από τη ρωσική πλευρά ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι και από την ουκρανική ο Υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ. Τη διαδικασία παρακολουθούν στενά Γερμανοί, Γάλλοι και Βρετανοί σύμβουλοι, συνεργαζόμενοι με την ουκρανική ομάδα. Η έκβαση αυτής της συνάντησης ενδέχεται να διαμορφώσει το μέλλον της σύγκρουσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας διεθνούς διπλωματικής πρωτοβουλίας.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

06 Ιούν 2025 9.34 πμ

Μία από τις πιο σφοδρές…

12 Ιούν 2025 5.14 μμ

Σε μια δραματική ανακοίνωση…

26 Ιαν 2020 1.46 μμ

Ο Ρώσος Σεργκέι Γκράμπτσουκ,…

12 Ιούν 2025 10.47 πμ

Νέος γύρος καταστροφικών…

15 Δεκ 2021 6.42 μμ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα…

24 Ιαν 2022 11.52 πμ

Ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής…