Breaking News

“Πρόβλημα” για τους Αμερικανούς ο Ερντογάν

Στην εκπομπή LEADERS στις 22.3.2021 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος αναλύει τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, το ρόλο της Ρωσίας στο τρίγωνο ΗΠΑ – Τουρκίας – Ρωσίας , τις αδυναμίες της Γερμανίας να ανταποκριθεί στο υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό περιβάλλον, πόσο θα αλλάξει η πολιτική της Αμερικής απέναντι στην Τουρκία, τις σχέσεις μας με τους γείτονες και το μελλοντικό ρόλο των θαλασσίων ζωνών.

2 Comments

  • Ο Έλληνας δεν …έφαγε κάποιο χρήμα που δεν έπρεπε.
    Όλο αυτό με το δημόσιο χρέος μας είναι κόλπο των διεθνών τοκογλύφων με συνεργάτες το διεφθαρμένο, το μιζαρισμένο από τους Γερμανούς πολιτικό μας σύστημα, για να μας αρπάξουν ολόκληρη τη δημόσια περιουσία μας.
    Οι οποίοι πολιτικοί μας πουλήθηκαν στους Γερμανούς, αποδέχτηκαν το χρέος μας, που είναι …δήθεν και ξεπουλάνε την Ελλάδα για να μη τους φανερώσουν “με τη γίδα στην πλάτη”.
    Και αυτά θα τα αποδείξω.
    Ένα προς ένα.

    Καταρχάς, εδώ και λίγα χρόνια λοιπόν ξεπουλιούνται τα πάντα, ότι αποφέρει πλούτο για τη χώρα ξεπουλιέται χωρίς καμιά αιτία. Ορυκτός και επίγειος πλούτο. Τον επίγειο μας τον παίρνουν σιγά σιγά, σε λίγα χρόνια θα μας πάρουν και τον ορυκτό μας πλούτο. Για να …ξεχρεώνουμε το δήθεν χρέος μας.
    Και τα χρήματα δεν τα παίρνουμε, αλλά πάνε προς …αποπληρωμή δανείων.
    Ο ΟΠΑΠ πχ δόθηκε με χρήματα όσο κέρδος είχε σε ένα χρόνο, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πήραμε 45 εκατομμυριάκια (και μάλιστα μιλάμε για εκατοντάδες συρμούς, εκατοντάδες χιλιόμετρα ράγες, δεκάδες σταθμούς κλπ κλπ, καινούριος προαστιακός σιδηρόδρομος, χιλιάδες επιβάτες καθημερινά).
    Λιμάνια, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, νοσοκομεία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛΒΟ, ΟΛΘ κλπ. Ξεπουλάμε ότι αποφέρει κέρδος για τη χώρα, έτσι ώστε στο τέλος η Ελλάδα να μη βγάζει άλλα χρήματα για να μπορεί να ξεχρεώνει αυτά που δήθεν χρωστάει…
    Δε θα βγάζουμε άλλο κέρδος από την εθνική μας περιουσία και θα …αναγκαστούμε λοιπόν να δώσουμε και τον ορυκτό μας πλούτο.
    Τον ορυκτό πλούτο (πετρέλαια και φυσικό αέριο) που μέχρι πρότινος …ούτε που γνωρίζαμε ότι υπήρχε. Τον ανακάλυψε ο ΓΑΠ όταν μας έβαλε στα μνημόνια.

    Και την Ελληνική ΑΟΖ δεν έχουμε ακόμα και σήμερα ανακηρύξει, αφού τάχα φοβόμαστε τους Τούρκους. Και δεν αναφέρομαι σε οριοθέτηση που γίνεται μονομερώς…
    Και όμως η Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου οριοθέτησε τη δική της ΑΟΖ, μας παρακαλούσε να την οριοθετήσει μαζί με τη δική μας.
    Και σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο το γνωρίζουν οι πάντες (αυτοί που πρέπει) εδώ και δεκαετίες.
    Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται η φτωχοποίηση της Ελλάδος.
    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Αφρική, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου είναι η …Νιγηρία.
    Και ο λαός της Νιγηρίας πεθαίνει της πείνας.

    Και για να επανέλθω, θα αποδείξω το δήθεν χρέος μας:

    Το δημόσιο χρέος μας από το 1993 μέχρι τα τέλη 2008 ήταν στο 100 με 109% του ελληνικού ΑΕΠ. Στα τέλη του 2009 πήγε στο 127% του ΑΕΠ μας επειδή η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 ψήφισε για να δώσει το 2009 ολόκληρα 28 δις ως κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες (τα 23 δις με το ΦΕΚ 250 στις 9 Δεκεμβρίου 2008).
    Για αυτό και το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 36 δις…
    Στη συνέχεια, με ΓΑΠ, Παπαδήμο και Σαμαρά …ανακεφαλαιοποιήσαμε με 230 δις τις τράπεζες.
    ΦΕΚ 65, 6 Μαΐου 2010 – 15 δις
    ΦΕΚ 148, 3 Σεπτεμβρίου 2010 – 25 δις
    ΦΕΚ 113, 18 Μαΐου 2011 – 30 δις
    ΦΕΚ 203, 14 Σεπτεμβρίου 20,11 – 30 δις
    ΦΕΚ 256, 9 Δεκεμβρίου 2011 – 60 δις
    ΦΕΚ 52, 12 Μαρτίου 2012 – 30 δις
    ΦΕΚ 180, 20 Σεπτεμβρίου 2012 – 40 δις
    Ο Βαρουφάκης είπε όμως πέρυσι προεκλογικά, ότι τα χρήματα που μας έδωσαν δήθεν για τις δικές μας τράπεζες, επεστράφησαν προς Γαλλία και Γερμανία για να διασώσει η Ελλάδα τις εκεί τράπεζες. Ή μάλλον ούτε αυτό, τα χρήματα ούτε ήρθαν ούτε έφυγαν, τραπεζικές εγγραφές έγιναν.
    Μόνο που το είπε τώρα, δεν το έλεγε όταν ήταν υπουργός οικονομικών της χώρας…

    Το δημόσιο χρέος μας πήγε, με τις …ανακεφαλαιοποιήσεις, στα τέλη του 2010 στο 146% και στα τέλη του 2011 στο 180% του ΑΕΠ μας.
    Το 2012 κάναμε με τον Παπαδήμο το εγκληματικό PSI, όπου όλα μας τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν για αυτό το χρέος 58 δις.
    Για αυτό και το χρέος μας μειώθηκε και πήγε στο 160% του ΑΕΠ μας, ενώ την επόμενη χρονιά αυτό ανέβηκε ξανά στο 180%.
    Τώρα, λόγω της …πανδημίας ξεπέρασε 200% του ΑΕΠ μας.

    Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι με τα μνημόνια μας έδωσαν οι «σύμμαχοι» σε λίγα μόλις χρόνια γύρω στα 250 δις.
    Που πήγαν αυτά τα χρήματα αφού ο προϋπολογισμός μας …έβγαινε δεν έβγαινε;
    Για το χρέος μας σίγουρα δεν πήγαν αυτά τα 250 δις, αφού το χρέος μας αυξήθηκε.
    Άρα πήγαν και για …ανακεφαλαιοποίηση, όπως ψηφίστηκε.
    230 δισεκατομμύρια Ευρώ χρειάστηκε το ιδιωτικό τραπεζικό μας σύστημα που διαχειρίζεται Ευρώ. Περίπου το 65% του εθνικού μας δήθεν χρέους.

    Πιστεύει όμως κανείς ότι οι ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ, χρειάστηκαν πράγματι σε 28 μήνες, περίπου όσο χρήμα είναι το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, περισσότερο χρήμα από ότι οι συνολικές καταθέσεις μας, για …ανακεφαλαιοποίηση;
    Άρα έχει δίκιο ο Βαρουφάκης και τα 230 δις πήγαν για να διασώσουν γαλλικές και γερμανικές τράπεζες…
    Πρόσφατα ακριβώς το ίδιο έγραψε και ο Ομπάμα στο βιβλίο του, παλαιότερα το είχε πει και ο Νταλέμα.

    Δεν καταλαβαίνει κανείς ότι όλο αυτό είναι κόλπο; Ότι πρόκειται για δήθεν χρέος και ότι αυτό άνετα διαγράφεται από τα Διεθνή Δικαστήρια, όπως έγινε στην Ισλανδία;
    Τα παραπάνω που έγραψα, αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην καμπύλη του δημοσίου χρέους μας, από τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ:
    indexmundi.com/greece/public_debt.html

    Κλείνοντας θα γράψω ότι χωρίς τα 230 δις που “χρειάστηκαν” οι ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ, σε ούτε δυόμιση χρόνια για …ανακεφαλαιοποιήσεις και τα 28 δις του Καραμανλή ως …κρατικές εγγυήσεις (που όλα αυτά άνετα διαγράφονται από Διεθνή Δικαστήρια), το δημόσιο χρέος μας θα ήταν, εξαιτίας και μετά το εγκληματικό PSI όπου όλα μας τα δημόσια ταμεία έδωσαν 58 δις για αυτό το χρέος (χώρια από αυτά που “έδωσαν” οι ιδιώτες), γύρω στα …100 δις. (356 – 230 – 28).
    Ή μάλλον, το 2013 που, μετά το εγκληματικό PSI μας είπαν ότι ήταν 320 δις, θα έπρεπε το δημόσιο χρέος μας να είναι …60 δις (320 – 230 – 28).
    Αφού το χρέος μας αυξάνετε μιας και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα παραπάνω από 20 δις που δίνουμε τον κάθε χρόνο για τους τόκους του …δήθεν χρέους.
    Και αν υπολογίσουμε αυτά τα παραπάνω από 20 δις που δίνουμε τον κάθε χρόνο, το πραγματικό δημόσιο χρέος μας είναι …αρνητικό.

  • Ας πάμε στο …γερμανομιζαρισμένο πολιτικό μας σύστημα.
    Αναρωτήθηκε κανείς γιατί ούτε τώρα τελευταία δεν φτήνηναν τα γερμανικά προϊόντα, τα οποία εδώ και χρόνια τα αγοράζουν οι εισαγωγείς μας κατά 25% πιο ακριβά από ότι αγοράζουν ακριβώς τα ίδια, οι εισαγωγείς από όλες τις άλλες δυτικές χώρες;
    Και η αγορά γίνεται πάντα από Γερμανία, τα μεταφορικά τα πληρώνει ο ίδιος ο εισαγωγέας. Οι τιμές που αναφέρονται στο τιμολόγιο αγοράς είναι δηλαδή από την έδρα του πωλητή, από τη Γερμανία.
    Αυτό το 25% που λαμβάνουν οι Γερμανοί, υπάρχει η …φήμη ότι το επιστρέφουν, καταθέτοντας το σε διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς.

    Τις κατηγορίες μου μπορεί να τις ελέγξει εύκολα όποιος δεν έχει στη διάθεσή του τα τιμολόγια αγοράς, εάν συγκρίνει τις τιμές πώλησης όλων των γερμανικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, με τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

    Επίσης, ξέρει μήπως κανείς ότι ο Jörg Michael Kutschenreuter, αυτός που κρατούσε τα μαύρα ταμεία της Siemens, κατέθεσε ενόρκως το 2005 στην Εισαγγελία του Μονάχου, στη γερμανική Δικαιοσύση, ότι η Siemens Hellas δίνει μίζες σε τρία κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, το 25% του ετήσιου τζίρου της.
    Με την αναλογία 3/2/1. Τα 3/6 το μισό δηλαδή του 25% το παίρνει η κυβέρνηση, τα 2/6 το ένα τρίτο του 25% το παίρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και το 1/6 του 25% ένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα.
    Κατατέθηκε ενόρκως στη γερμανική Δικαιοσύνη και δεν το ξέρει κανείς;

    Η Siemens δεν έχει εισαγωγέα (αποκλειστικό αντιπρόσωπο) στην Ελλάδα αλλά μόνο ελληνικό υποκατάστημα (Siemens Hellas) και δίνει αυτό το 25% μόνο στα πολιτικά κόμματα.
    Σε αντίθεση με όλες τις άλλες γερμανικές εταιρίες, που …φημολογείται ότι δίνουν στους εισαγωγείς οι οποίοι χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα.

    Και μη νομίζει κανείς ότι η Siemens …χαρίζει το 25% του τζίρου της. Αφού πωλεί στην ίδια τη Siemens Hellas πολύ πιο ακριβά από ότι πωλεί αλλού και άρα αυτή τη μίζα που δίνει την παίρνει από τον ίδιο τον αγοραστή.
    Όπως λοιπόν κάνουν όλες οι γερμανικές εταιρίες. Πουλάνε στην Ελλάδα κατά 25% πιο ακριβά από ότι πουλάνε στις άλλες δυτικές χώρες.
    Και αυτό το παραπανίσιο 25% που λαμβάνουν οι γερμανικές εταιρίες υπάρχει η …φήμη ότι το επιστρέφουν, καταθέτοντας το σε διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς.

    Αυτές τις μίζες όμως (εάν υπάρχουν) τις πληρώνουμε λοιπόν εμείς, μιας και ο εισαγωγέας το αγοράζει πιο ακριβά, το δίνει στα σούπερ μάρκετ πιο ακριβά και το αγοράζουμε εμείς πιο ακριβά.

    Τις κατηγορίες μου μπορεί να τις ελέγξει εύκολα όποιος δεν έχει στη διάθεσή του τα τιμολόγια αγοράς, εάν συγκρίνει τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, με τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

    Θα κάνω και μια ερώτηση. Τα …αδιάβλητα ΜΜΕ μας, μας ενημέρωσαν για την κατάθεση Kutschenreuter;
    15 χρόνια πέρασαν.
    Και για όσους δεν το γνωρίζουν, η Siemens πήγε τον Kutschenreuter στα γερμανικά Δικαστήρια, επειδή διακινούσε μεν το “μαύρο” χρήμα, αλλά απουσίαζαν δε και πολλά άλλα χρήματα από τα ταμεία της Siemens.
    Μόλις όμως αυτός πήγε να μπλέξει τα χρήματα που έλειπαν, με τις μίζες που έδινε και ανέφερε για τις μίζες στην Ελλάδα, η Siemens απέσυρε τις κατηγορίες.
    Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, δε θα έπρεπε όμως να τον μηνύσουν;
    Εάν αυτός έλεγε ψέμματα…

    Προς ενημέρωση: Το Γερμανικό φορολογικό σύστημα κάποτε έδινε το δικαίωμα στο Γερμανό κατασκευαστή κάνοντας τη φορολογική δήλωση να βάζει όλες τις μίζες που έδινε στο εξωτερικό ως έξοδα της επιχείρησης.
    Μετά από ντόρο που έγινε, αναγκάστηκε η Γερμανία να καταργήσει αυτό το δικαίωμα του Γερμανού κατασκευαστή (πριν μερικά χρόνια). Υποτίθεται για να καταργήσει τις μίζες, έγινε όμως για τα μάτια του κόσμου. Η Γερμανική εφορία (για …εξισορρόπηση) έδωσε το δικαίωμα στον κατασκευαστή να δηλώνει κάποιο ποσό στη φορολογική του δήλωση ως «έξοδα χωρίς αποδείξεις στην τάδε χώρα». Και αυτό έχει ίσως κάποια λογική, θα μπορούσε όμως να έχει έγγραφες αποδείξεις, ή οτιδήποτε.
    Και επίσης, δεν μπορεί αυτό να το κάνουν …στην Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνεται σε χώρα της ΕΕ…

    Και έτσι όλα καλά και όλα ωραία…
    Και το γεγονός ότι, αν αυτό γίνεται, τότε το 25% είναι μίζα ούτε που ενδιαφέρει κανέναν.
    Ενδιαφέρει όμως εμένα, ενδιαφέρει τους Έλληνες. Δεν επιτρέπεται ο Έλληνας εισαγωγέας να «αγοράζει» σε άλλη τιμή από ότι ο Γάλλος ή ο Άγγλος εισαγωγέας.
    Δεν μπορεί το καλάθι της Ελληνίδας νοικοκυράς να είναι πιο ακριβό από το καλάθι των νοικοκυρών άλλων χωρών.
    Ειδικά αυτή την εποχή…