Breaking News

Το Ισραήλ γίνεται “ενεργειακή δύναμη” στη Μεσόγειο & ενδυναμώνει τους δεσμούς της με την Αίγυπτο

Τελευταία ημέρα του 2019 και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε την παραγωγή φυσικού αερίου στο πεδίο «Λεβιάθαν», το οποίο θεωρείται από πολλούς ως το πιο σημαντικό ενεργειακό σχέδιο στην ιστορία της χώρας.

Το εν λόγω κοίτασμα και πρόσφατα ανακαλυφθέν (2010) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανο-ισραηλινής κοινοπραξίας που το διαχειρίζεται, εμπεριέχει άνω των 605 δις. κ. μ. φυσικού αερίου, καθιστώντας για πρώτη φορά το Ισραήλ ενεργειακή δύναμη, η οποία αφενός δύνανται να συμβάλει στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών και αφετέρου στην ενεργειακή της ανεξαρτησία, παρέχοντας της την δυνατότητα εξαγωγής φ. α. σε γειτονικές χώρες, ενδυναμώνοντας παράλληλα, την περιφερειακή της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας Delek, Γιόσι Αμπού ανακοίνωσε πως η προμήθεια με φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο τίθεται σε εφαρμογή ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2020, μέσω της διασύνδεσης του υποθαλάσσιου αγωγού EMG της ισραηλινής πόλης Ασκελόν με το Ελ-Αρίς της Αιγύπτου, βγάζοντας έξω από το παιχνίδι τη Λωρίδα της Γάζας.

Πρέπει να σημειωθεί πως το Τελ Αβίβ υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο και τον όμιλο «Dolphinus» για την προμήθεια φυσικού αερίου για τα επόμενα δέκα χρόνια, ύψους 15 δις. δολαρίων, ενώ έχει ήδη έχει μεταπωλήσει Αιγυπτιακό αέριο στην Ιορδανία, με την οποία μάλιστα έχει προηγηθεί και ειρηνευτική συμφωνία.

Το συγκεκριμένο project για το πεδίο Λεβιάθαν βρίσκεται 130 χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού της Χάιφας και διαθέτει 2 υποθαλάσσιους αγωγούς, οι οποίοι συνδέονται με την πλατφόρμα εκμετάλλευσης, ενώ απαιτήθηκαν επενδύσεις 3,6 δις. δολαρίων για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάι Στάινιτς εκτίμησε πως η εν λόγω συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο πρόγραμμα «οικονομικής συνεργασίας» των τελευταίων 40 ετών, ενώ είναι σίγουρο πως οι σχέσεις του Τελ Αβίβ σε μελλοντικό χρόνο θα ενισχυθούν σημαντικά και με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.