Σημαντικά Νέα

Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ: Θα μπορούσαν να την πετάξουν έξω από τη Συμμαχία;

Καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 σταδιακά οξύνεται, μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές σκέψης, το «Carnegie», με άρθρο της προδιαγράφει το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως για τους Αμερικάνους, όπως και για τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην κατασκευή του εν λόγω αεροσκάφους, η διατήρηση της μυστικότητας της τεχνολογίας του F-35 είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα αποτελέσει το πρότυπο αεροσκάφος για δεκαετίες. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε πρόσβαση της Μόσχας στην ηλεκτρονική  «υπογραφή» του αεροσκάφους  από τα ραντάρ των πυραύλων S-400, δεν θα ήταν επιτρεπτή.

Βέβαια, οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η λειτουργία των πυραύλων S-400 θα γίνεται χωρίς την παροχή ρωσικής τεχνικής βοήθειας, αν και η Μόσχα επιβεβαιώνει ακριβώς το αντίθετο. Παράλληλα, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει στην ακύρωση της Συμφωνίας μετά το πέρας των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, ωστόσο, μία τέτοια απόφαση ενδεχομένως να έβλαπτε σοβαρά της ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Στην περίπτωση που το ρωσικό σύστημα των S-400 παραδοθεί και ενεργοποιηθεί, η Άγκυρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από μέρους της Ουάσιγκτον, αλλά ούτε και την ακύρωση της παράδοσης των αεροσκαφών F-35 και τον αποκλεισμό της από την αλυσίδα παραγωγής τους.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός τέτοιου πυραυλικού συστήματος συνεπάγεται βαθύτερες στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις. Εάν οι πυραυλικές συστοιχίες S-400 με τη συνεργασία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και των Ρώσων εκπαιδευτών αναπτυχθούν εντός του 2019 σε δύο βάσεις εκτός ΝΑΤΟ, επί παραδείγματι μία κοντά στην Άγκυρα και μία άλλη στην Ανατολία, αναμφίβολα η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θα είχε αποκτήσει το αίσθημα μίας «στρατηγικής ανεξαρτησίας». Η πραγματικότητα όμως ενδέχεται να τη διαψεύσει, καθώς η χώρα θα έχει εισέλθει σε ένα στάδιο «στρατηγικής εξάρτησης» σε βάθος χρόνου από τη Ρωσία, όμηρος της ρωσικής βιομηχανίας στο έδαφός της.

Παραταύτα, εύλογα ερωτήματα ανακύπτουν για τις σχέσεις ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ρωσίας ύστερα από την αγορά των S-400, καθώς με ποιο τρόπο θα μπορέσει η Άγκυρα να ενεργήσει αλληλέγγυα με το ΝΑΤΟ σε περίπτωση ενδεχόμενης κρίσης με τη Ρωσία στην Αν. Ουκρανία ή τη Βαλτική, ενώ θα φιλοξενεί ρωσικούς πυραύλους σε δύο βάσεις των αεροπορικών της  δυνάμεων;

Πώς θα μπορέσουν οι Τούρκοι να διατηρήσουν τα κρίσιμα στρατιωτικά οπλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκαν στις μεγάλες τουρκικές βάσεις της, ενώ τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα είχαν αναπτυχθεί σε άλλες βάσεις;

Αν ξαφνικά προέκυπτε μία ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, θα μπορούσε η Τουρκία να επικαλεστεί το ΝΑΤΟ για βοήθεια ή θα έκανε χρήση μόνο των ρωσικών πυραύλων, ενώ η Μόσχα θα προχωρούσε στην άσκηση «βέτο» για τη χρήση των S-400 σε τέτοιες περιπτώσεις;

Η εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ στην στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας, η οποία ήδη χτυπήθηκε από τις εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, φαίνεται να ευθυγραμμίζεται πλέον στρατηγικά με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, είτε οι Τούρκοι θα κάνουν τελικά «πίσω», είτε θα χτυπηθούν κάποια στιγμή από το ΝΑΤΟ, με άλλη λύση να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

20 Μαρ 2019 2.51 μμ

Ο Διευθυντής του EllasFm Δημήτρης…

04 Απρ 2019 7.07 μμ

Μετά τη σαφή προειδοποίηση…

23 Φεβ 2019 6.38 μμ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί…

14 Μαρ 2019 10.14 πμ

Η Γερουσία των ΗΠΑ σε ψήφισμά…

14 Μαρ 2019 6.35 μμ

Μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις…

04 Μαρ 2019 10.47 πμ

Ο ειδικός εκπρόσωπος των…