Σημαντικά Νέα

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκης «Ναι, μας ενδιαφέρουν τα F-35»

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης επιβεβαίωσε ύστερα από δήλωσή του ότι η Ελλάδα έχει αιτηθεί να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον απόηχο μάλιστα της χθεσινής είδησης ότι η Ουάσιγκτον εξετάσει την πώληση αεροσκαφών της Lockheed Martin σε 5 ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Ο κ. Αποστολάκης από την Ανδραβίδα, όπου αποτελεί το κέντρο της μεγάλης διασυμμαχικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 δήλωσε:

«Ναι μας ενδιαφέρουν τα F-35. Μετά την απόφαση που πάρθηκε για τον εκσυγχρονισμό των F-16, μας ενδιαφέρει η απόκτηση Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, το οποίο αφορά τα F-35, μπαίνοντας σταδιακά στο θέμα της νέας γενιάς μαχητικών, καθώς η δήλωση από το Αμερικανικό Κογκρέσο είναι ενθαρρυντική σε αυτή την προοπτική».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ ανέφερε σχετικά ότι «Το F-35 είναι στην διάθεση της Ελλάδας, καθώς ολοκληρώθηκε η συμβασιοποίηση του προγράμματος των F-16. Η αναβάθμιση των F-16, που έχει ήδη ξεκινήσει, βοηθάει την Ελλάδα να περάσει από ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς σε ένα πέμπτης γενιάς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη μελλοντική απόκτηση των F-35».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ υπό τον Υπουργό Ευ. Αποστολάκη έγινε η κοινή διαπίστωση πως η αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16 δεν αρκεί και εξετάστηκαν λύσεις, προκειμένου να «αναχαιτιστεί» η τουρκική υπεροπλία, που έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση της χώρας μας σε ό,τι αφορά την ασφάλειά μας.

Οι προσεγγίσεις που αναλύθηκαν αφορούν στην πιθανότητα απόκτησης 10 έως 12 μαχητικών αεροσκαφών F-35 ή μία Μοίρα 20 αεροσκαφών τέταρτης γενιάς Rafale ή Eurofighter, τα οποία θα αγοραστούν σε δύο δόσεις μέχρι το 2027.

Πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε επίσημο αίτημα χωρών σχετικά με τα αεροσκάφη F-35, ενώ ο επικεφαλής του γραφείου των εν λόγω αεροσκαφών Ματίας Γουίντερ περιλαμβάνει την Ελλάδα ως πιθανό μελλοντικό αγοραστή στρατιωτικού υλικού.