Σημαντικά Νέα

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκης: «Ήταν χοντρή η πατάτα των Τούρκων»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου, με σκοπό να παραστεί στην Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις.

Στην ομιλία του ανέλυσε τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις τουρκικές προκλήσεις, καθώς και την υποστήριξη της χώρας μας στις θέσεις του ΟΗΕ.

Ο κ. Αποστολάκης απέστειλε το δικό του μήνυμα προς την Ομογένεια των ΗΠΑ, τονίζοντας πως «Η Ελλάδα δεν είναι απροστάτευτη χώρα. Διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, διατηρώντας στο ακέραιο την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα».

Με αφορμή το ακραίο αεροπορικό συμβάν ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου με πρωταγωνιστή τον Έλληνα Πρωθυπουργό ανέφερε ότι «ήταν χοντρή η πατάτα» και πρόσθεσε ότι «η παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έχει αποτρεπτική ισχύ, με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η επίκληση ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και απροστάτευτη αποτελεί επικίνδυνη δήλωση, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και αδικεί τις ένοπλες δυνάμεις μας, καθώς η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες φυλασσόμενες χώρες και οι δυνάμεις μας από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη».

Ωστόσο, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν καθημερινά το παρόν, επιδεικνύοντας τη δέουσα ψυχραιμία και σοβαρότητα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και ευερεθιστότητα. «Η Τουρκία ενώ διακηρύττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και αποκλιμάκωσης των εντάσεων, επιδεικνύει σε καθημερινή βάση την επιθετικότητά της, ενώ εμείς επιχειρούμε διαρκώς τιτάνιες προσπάθειες για τη διατήρηση των ισορροπιών στην περιοχή, προκειμένου να μην προκληθεί κάποια κλιμάκωση που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί».

Παραταύτα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι αναζητούν τρόπους μείωσης της ελληνοτουρκικής έντασης, ενεργοποιώντας τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία έχουν υπογραφεί από την εποχή του Παπούλια-Γιλμάζ. Για το σκοπό αυτό έχουν οριστεί επιτροπές από τις δύο χώρες, με τη συμμετοχή παραγόντων από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης, οι οποίοι θα εξετάζουν τα προβληματικά σημεία, προτείνοντας μεθοδεύσεις επίλυσής τους.

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης αναφορικά με τις επικείμενες συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας εκτίμησε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί μία ενότητα εγγύησης, που παρέχει επιπρόσθετη ισχύ στη χώρα, ενώ οι σχέσεις με το Τελ-Αβίβ είναι πολύ καλές και αποδοτικές, καθώς οι τριμερείς συνεργασίες έχουν προστιθέμενη αξία για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και αποτελούν το αντιστάθμισμα στις παράξενες και αβάσιμες τουρκικές επιδιώξεις.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

16 Μαρ 2019 10.10 πμ

Ενώ Τουρκία και Ισραήλ…

29 Οκτ 2019 7.10 μμ

Ο καθηγητής γεωπολιτικής…

27 Φεβ 2019 9.16 μμ

Ο καθηγητής γεωπολιτικής…

24 Οκτ 2019 10.12 μμ

Η Τουρκία λειτουργεί το…

12 Νοέ 2019 9.04 πμ

Τζώρτζ Μενεσιάν Ερευνητής…

28 Μαρ 2019 5.24 μμ

O καθηγητής Διεθνούς Δικαίου…