Σημαντικά Νέα

Υπόθεση Βενεζουέλα: Κίνα & Μόσχα στο κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την κρίση στη Βενεζουέλα, καθώς μετά τη Μόσχα, το Πεκίνο αποστέλλει κινεζικά στρατεύματα με σκοπό τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες του Καράκας και στρατιωτικών προμηθειών στις κυβερνητικής δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 120 στρατιώτες του Κινεζικού Στρατού κατέφθασαν στο νησί Μαργαρίτα, το οποίο ανήκει στη Βενεζουέλα, παραδίδοντας υλικά σε στρατιωτική βάση των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, ενώ είχε προηγηθεί η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα για τη δημιουργία μίας βάσης ελικοπτέρων, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε δήλωσή του ανέφερε πως «Ο Νικολάς Μαδούρο ζητάει να μην παρεμβαίνουν στην Βενεζουέλα, αλλά ωστόσο, προσκαλεί δυνάμεις ασφαλείας από την Κούβα και την Ρωσία, με σκοπό να συνεχίσει να λεηλατεί τη Βενεζουέλα».

Πρέπει να σημειωθεί πως οι πρόσφατες κινήσεις των δύο υπερδυνάμεων Κίνας και Ρωσίας συνιστούν μία συνδυαστική επίδειξη ισχύος απέναντι στις ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν με κάθε τρόπο την ανατροπή του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ είχαν επιχειρήσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Καράκας διαμέσου της Κολομβίας, ωστόσο, η κυβέρνηση Μαδούρο δεν την δέχτηκε, καθώς πιστευόταν ότι οι προμήθειες αυτές ήταν μία πρόφαση για μεταφορά όπλων για την αντιπολίτευση.

Πάντως η παράδοση της κινεζικής βοήθειας, 65 τόνων φαρμάκων και εφοδίων, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους αποτέλεσε μία αναμενόμενη αποστολή, ενώ ο Ταρέκ Ελ Ασαμί, υπουργός Βιομηχανίας και Εθνικής Παραγωγής της Βενεζουέλας, υπογράμμισε τη σημασία της παράδοσης ως δείγματος άσκησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, αφού «η επίθεση, οι τρομοκρατικές ενέργειες, ο αποκλεισμός και ο χρηματοπιστωτικός διωγμός είναι δίχως προηγούμενο στον κόσμο».

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ σε ανακοίνωσή του, υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εκρίζωση της διαφθοράς στο εσωτερικό της χώρας, με εμφανή τη διάθεση για έναν παρατεταμένο αγώνα εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολιτικών της Δύσης. Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Βενεζουέλα χαρακτήρισε το νότιο-αμερικανικό έθνος ως «αχώριστο στρατηγικό εταίρο και φίλο, που είναι ικανός για τη διατήρηση της ειρήνης».

Η σχέση όμως Βενεζουέλας και Κίνας είναι βαθύτερη, καθώς έχει εισαγάγει από το Πεκίνο όπλα αξίας 349 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την τετραετία 2010-2014, ενώ έχει λάβει πιστώσεις αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2005. Ακόμη, οι Κρατικές Τράπεζες της Κίνας έχουν δανείσει πολλά επιπλέον δισεκατομμύρια σε Λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αφού μόνο το 2010, η Κίνα χορήγησε περισσότερα δάνεια από όλες μαζί, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Δι-Αμερικανική Τράπεζα Αναπτύξεως και την αμερικανική Ex-Im Bank.

Επιπρόσθετα, η Κίνα έχει εισέλθει στην Λατίνο-αμερικανική αγορά όπλων από το 2011, αρχικά με την παροχή λιγότερου εξελιγμένου εξοπλισμού, όπως επί παραδείγματι, ραντάρ και εκπαιδευτικών αεροπλάνων, ενισχυμένων οχημάτων και ανταλλακτικών. Ωστόσο, τα περισσότερα στρατιωτικά είδη που κατέφθασαν στη Βενεζουέλα το 2017 ήταν κινεζικής προέλευσης και περιλάμβαναν τεθωρακισμένα τανκς, στολές, πυρομαχικά και εξοπλισμό πεζικού κα., όπως δήλωσε ο διοικητής της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας, υποστράτηγος Antonio Benavidez Torrez.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η Κινεζική Λαϊκή Δημοκρατία έχουν δημιουργήσει μία πολύ ισχυρή και μακροχρόνια συμμαχία και αυτό οφείλεται και στον προηγούμενο πρόεδρο της, τον Ούγκο Τσάβες, που συνέβαλε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των σχέσεών τους.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

25 Μαρ 2019 9.37 μμ

Νέα στρατιωτική επιχείρηση…

21 Νοέ 2019 9.11 μμ

Νέες διαβεβαιώσεις για…

22 Νοέ 2019 9.37 πμ

Θέλουμε μια αρχική συμφωνία…

27 Απρ 2019 4.44 μμ

Σε συνέντευξη Τύπου που…

16 Μαΐ 2019 6.49 μμ

Κρατική εφημερίδα της…

12 Μαρ 2019 11.40 πμ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής…