Σημαντικά Νέα

Υπογράφονται δύο Συμβάσεις για έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο με την ισπανική «Repsol»

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννης Μπασιάς, καθώς και εκπρόσωποι των ανάδοχων εταιρειών, υπογράφουν τις τελευταίες εκκρεμείς συμβάσεις παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για δύο θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, η μία εκ των οποίων παραχωρείται σε κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ και της ισπανικής «Repsol» και η άλλη στα ΕΛ.ΠΕ. Στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων τα ΕΛ.ΠΕ. θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ε. Τσοτσορός και ο γεν. διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Γ. Αλεξόπουλος, ενώ την ισπανική εταιρεία θα εκπροσωπήσει ο διευθυντής Νέων Έργων Μικέλ Εργκουιάδα.

Με την υπογραφή και των δύο συμβάσεων στο Ιόνιο κλείνει ο πρώτος μεγάλος κύκλος παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, που ξεκίνησε το 2012 και προχώρησε με σοβαρές καθυστερήσεις, προκαλώντας πολλές φορές την απογοήτευση των εγχώριων και κυρίως των ξένων επενδυτών.

Πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί πως η ΕΔΕΥ έχει ξεκινήσει παρουσιάσεις για νέες περιοχές, όπως το κεντρικό Ιόνιο, νοτίως της Πελοποννήσου, νοτίως της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης σε διεθνή συνέδρια, με σκοπό την πλήρη εξερεύνηση των πιθανολογούμενων περιοχών της χώρας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Παράλληλα, η περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, που έχει παραχωρηθεί σε κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ και «Εdison» αποτελεί την πιο ώριμη για μια ερευνητική γεώτρηση, καθώς οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν αναδείξει μια πολλά υποσχόμενη γεωλογική δομή, με πιθανολογούμενα απολήψιμα αποθέματα 120-140 εκατ. βαρελιών.

Ακολούθως, σε παραγωγή βρίσκεται από την 1η Απριλίου το κοίτασμα «Εψιλον» στον κόλπο της Καβάλας, το τρίτο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας μετά τον Πρίνο (1981) και τον Βόρειο Πρίνο (1996), αφού η «Εnergean» ολοκλήρωσε με επιτυχία την οριζόντια γεώτρηση ΕΑ-Η3, η οποία παράγει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατέθεσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση την προώθηση των συμβάσεων παραχώρησης των δύο υποθαλάσσιων οικοπέδων νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στη μεγάλη κοινοπραξία των «ΕxxonMobil», «Total» και ΕΛ.ΠΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο
http://www.kathimerini.gr

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

03 Νοέ 2019 9.14 μμ

Ενώπιον διαφοροποιήσεων,…

23 Φεβ 2019 7.20 μμ

Σημαντικές θα είναι οι…

13 Νοέ 2019 9.17 πμ

Η κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται…

26 Οκτ 2019 3.44 μμ

Παρ’ όλη την ανάμειξη…

17 Μαρ 2019 1.18 μμ

Ραγδαίες είναι οι ενεργειακές…

08 Απρ 2019 7.22 μμ

Στην παραγωγική διαδικασία…