Σημαντικά Νέα

Υπάρχει σχέδιο της Τουρκίας πίσω από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα..;»

Ύποπτα σχέδια εναντίον της Ελλάδος προωθούνται μετά την έναρξη της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Γαλάζια πατρίδα», η οποία θα λάβει χώρα από τις 27 Φεβρουαρίου 2019, παρά τις πρόσφατες «αβρότητες» μεταξύ του Έλληνα ΥΠΑΜ κ. Ε. Αποστολάκη και του ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες, διότι ως γνωστόν οι Τούρκοι έχουν διαχρονικά και πάντα, την δική τους «κρυφή ατζέντα».   

Η Άγκυρα επιμηκύνει τη διεξαγωγή της διεθνούς ναυτικής άσκησης με την επωνυμία «Birleşik Müşterek Kış-2019», με την συμμετοχή 7 χωρών (της Βοσνίας, του Κατάρ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Αζερμπαϊτζάν), καθώς και 7 χωρών ως «παρατηρητές», ενώ παράλληλα θα διεξάγεται η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Τι κρύβεται όμως πίσω από την επιμήκυνση της διεθνούς άσκησης, ώστε αυτή να συμπέσει ταυτόχρονα με την γνωστή άσκηση MAVI VATAN; Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός τουρκικών δυνάμεων για την πραγματοποίηση της εν λόγω άσκησης, αφού τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα αγγίζουν τα 2/3 του τουρκικού ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού.

Σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων ειδικών αμυντικών αναλυτών η Τουρκία ετοιμάζεται παρουσία «φίλων» και «συμμάχων», να προκαλέσει Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τις όποιες κινήσεις της σε Ανατολική Μεσόγειο και Νότιο Αιγαίο, θέτοντας το ελληνικό Πεντάγωνο σε επιφυλακή. Η αεροναυτική αυτή άσκηση θα διεξαχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας «καταλάβει» μια τεράστια περιοχή, στην οποία οι Τούρκοι ενδεχομένως να προσπαθήσουν να «θολώσουν τα νερά». Παράλληλα, Άγκυρα θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε μία μεγάλη επίδειξη δύναμης προς όλους αυτούς, αλλά και στην χώρα μας, με σκοπό να υλοποιήσει όσο γίνεται πιο «ανώδυνα» τους στόχους της σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.    

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, να υφαρπάξει ΑΟΖ και περιοχές με μεγάλα κοιτάσματα, θέτοντας ουσιαστικά σε πλήρη γενική επιφυλακή το 80% του συνόλου των τουρκικών δυνάμεων. Αυτό αποτελεί ένα πιθανό σχέδιο της ανώτατης τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, που ενδέχεται να υλοποιήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η τουρκική πολεμική μηχανή θα εκτελέσει επιδείξεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, δίνοντας εθνικιστικούς τόνους στην όλη διαδικασία, ενώ όπως έγινε γνωστό, θα τεθούν σε ενεργοποίηση μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων (ανακοινώθηκε ήδη η μετακίνηση μονάδας στην Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης), μεγάλου αριθμού μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, μονάδες Χημικού Βιολογικού, ραδιολογικού και Πυρηνικού πολέμου (ΑΡΒΧΠ), και το σύνολο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Ακόμη, θα υπάρχει μεγάλη παρουσία Τούρκων κομάντος SAT-SAS από τον στρατό, την Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα τεθούν σε ύψιστο συναγερμό, «καλύπτοντας» τις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και αεροσκάφη που θα χτενίζουν προς πάσα κατεύθυνση από το Αιγαίο έως τα νότια της Κρήτης, για την αποφυγή οποιονδήποτε τουρκικών προκλήσεων.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

27 Μαρ 2019 6.22 μμ

Ο Θεόδωρος Καρυώτης, θεωρητικός…

11 Μαΐ 2019 6.56 μμ

Συναγερμό στο Ελληνικό…

05 Μαΐ 2019 6.38 μμ

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να…

06 Απρ 2019 10.16 πμ

Το Ρωσικό αμυντικό ινστιτούτο…

23 Φεβ 2019 7.19 μμ

Νέα κρίση στις σχέσεις…

05 Απρ 2019 9.38 πμ

Ύστερα από την αναστολή…