Σημαντικά Νέα

Ξεκινάει η Τριμερής στα Ιεροσόλυμα: Τι θα συζητήσουν Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου

Σήμερα 20 Μαρτίου ξεκινάει η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, με βασικό θέμα την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη Σύνοδο η οποία θα αρχίσει το απόγευμα θα συμμετάσχουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, θα δώσουν το παρόν, όπως και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ενεργειακών Πόρων Φρανκ Φάνον.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η ενεργειακή ασφάλεια και οι περιφερειακές εξελίξεις. Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, στην ιστοσελίδα του, ανακοινώνει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο, προκειμένου να συζητήσει με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ «τα μείζονα θέματα ενέργειας και ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Μπερ Σέβα τον περασμένο Δεκέμβριο οι ηγέτες είχαν εκφράσει την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν με πλήρη σύμπνοια  στη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «East Med», με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ανακοινωθεί η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του εν λόγω αγωγού, ενός έργου με τεράστια γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Α. Μεσογείου, αλλά και της Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που έγκειται στην ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πόρων προς τις χώρες της Ευρώπης, μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων.

Παράλληλα, εκτός από τα ενεργειακά ζητήματα, τα οποία θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των τριών ηγετών, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η επικείμενη συνεργασία τους στο τομέα της ασφάλειας, της άμυνας, της οικονομίας, αλλά και της μεταναστευτικής πολιτικής. Ακόμη, αναμένεται να συζητηθούν και μία σειρά από άλλα διμερή ζητήματα που αφορούν στην παρουσία του πετρελαϊκού κολοσσού της Exxon Mobil νοτίως του νησιού, καθώς και της άρσης του εμπάργκου στις πωλήσεις όπλων από την Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, που σηματοδοτεί την αναβάθμιση του ρόλου των τριών χωρών στις ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

26 Οκτ 2019 12.21 μμ

Ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα…

02 Απρ 2019 5.28 μμ

Καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα…

16 Απρ 2019 5.06 μμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος…

18 Απρ 2019 11.03 πμ

Γάλλοι αξιωματικοί παραχώρησαν…

28 Φεβ 2019 6.31 μμ

Μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων…

25 Νοέ 2019 11.02 πμ

Γαβριήλ Χαρίτος Στο Ισραήλ,…