Σημαντικά Νέα

«Ξεκινάει η μεγαλύτερη διεθνής άσκηση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια»

Νέα απόφαση διενέργειας στρατιωτικής άσκησης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ πάρθηκε, η οποία θα διεξαχθεί από τις 20 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου και τιτλοφορείται ως η μεγαλύτερη διεθνή άσκηση της συμμαχίας που διεξάγεται στα Σκόπια.

Σύμφωνα με το Sputnik, βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1B των Ηνωμένων Πολιτειών θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις αυτές, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στο βομβαρδισμό της  πρώην Γιουγκοσλαβίας πριν από 20 χρόνια και σύμφωνα με το σενάριο θα εξαπολύσουν βόμβες στο πεδίο βολής του Krivolak.

Ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής Αλεξαντάρ Ράντιτς εξηγεί ότι η άσκηση «Decisive Strike 2019» αποτελεί μέρος του σχεδίου Guardian Angel, το οποίο οργανώνεται και χρηματοδοτείται από την αμερικανική διοίκηση στην Ευρώπη, και θα περιλαμβάνει μέχρι και 27.000 στρατιώτες.

Όπως αναφέρει ο κ. Ράντιτς «Πρωταρχικός σκοπός της άσκησης θα είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ανταποκριθούν σε μία αιφνιδιαστική κρίση σε μια περιοχή προς τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, αλλά και σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για τους Σκοπιανούς, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, είναι το μήνυμα που θα εκπέμπει η άσκηση για τη χώρα, καθώς μόνο με κάποια σπουδαία δραστηριότητα θα καθοριζόταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και θα έκλεινε μια ισχυρή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο ίδιος επισημαίνει πως το σενάριο της άσκησης στα Σκόπια προβλέπει τη συμμετοχή έως 2.000 Σκοπιανών στρατιωτών και πολλών Αμερικανών στρατιωτών, καθώς και συμμάχων από το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, ενώ το αξιοπερίεργο της άσκησης είναι το γεγονός ότι στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1B θα εμφανιστούν εκ νέου στην περιοχή αυτή, για πρώτη φορά μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999.

Ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής δήλωσε ότι «Αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν και σπάνια εμφανίζονται σε ασκήσεις στην Ευρώπη. Και είναι γενικά ένα προηγούμενο για την περιοχή μας ότι αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά δείχνουν την δύναμη τους στην περιοχή. Τα δύο αεροσκάφη Β-1Β, τόσο συμβολικά όσο και στρατιωτικά, αντιπροσωπεύουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα της αμερικανικής κυριαρχίας στον τομέα αυτό. Τα αεροσκάφη θα απογειωθούν από τη βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα φθάσουν στον εναέριο χώρο της ΠΓΔΜ, θα ρίξουν τις βόμβες και θα επιστρέψουν, αλλά αυτό θα προκαλέσει πιθανώς πολύ έντονες αντιδράσεις στο κοινό μας».