Σημαντικά Νέα

Βουτιά της τουρκικής λίρας μετά την πολιτική «ήττα» του Ερντογάν

Νέα πτώση 2,5% κατέγραψε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου μετά το πέρας των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, στις οποίες, όπως όλα δείχνουν, το κυβερνών κόμμα AKP του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, χάνει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Στις 10:51 η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφώθηκε στις 5,6780 λίρες ανά δολάριο, έχοντας υποχωρήσει έως τις 5,6999, με το δείκτη του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης BIST 100 να σημειώνει νωρίτερα πτώση 1,65%.

Ο κ. Ερντογάν αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη στήριξη της τουρκικής λίρας, καθώς ευρισκόμενος υπο την πίεση διεθνών παραγόντων, χάνοντας έδαφος στο εσωτερικό, άνοιξε μόνος του την «κερκόπορτα» της τουρκικής οικονομίας, που βρίσκεται υπό παρατεταμένη πολιορκία.

Η έκθεση της «Moody’s» είναι αποκαλυπτική, καθώς οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ενδέχεται να αυξήσουν την τάση φυγής των κεφαλαίων από την χώρα, συμβάλλοντας περαιτέρω στην υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος, που σε συνδυασμό με το δυσθεώρητα υψηλό δημόσιο χρέος, καθιστούν τις προοπτικές της οικονομίας ιδιαίτερα ζοφερές.

Οι αγορές αποδοκίμασαν ήδη, την Πέμπτη και την Παρασκευή τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να καταγράψει συνολικές απώλειες 5% το διήμερο, ενώ μετά τις εκλογές το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί 2% έναντι του δολαρίου, με τις πιέσεις να εντείνονται διαρκώς.

Παράλληλα, η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στις αγορές, προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα, υιοθετώντας μία αντίθετη στάση απέναντι στις διεθνείς πρακτικές για την ελευθερία της διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει μία σοβαρή ένδειξη πολιτικών παρεμβάσεων στην κεντρική τράπεζα, εντείνοντας την εύλογη ανησυχία για το βαθμό ανεξαρτησίας του θεσμού.

Η πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης «Moody’s» αποτελεί προάγγελο υποβάθμισης της χώρας, αλλά και προειδοποιητική βολή προς τον Τούρκο Πρόεδρο.