Σημαντικά Νέα

Βενεζουέλα: «Θα αυξηθεί η πίεση. Μπορεί να προσπαθήσουν να σκοτώσουν το Μαδούρο»

Η απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πέτυχε, καθώς ο στρατός του Καράκας, αλλά και ανώτεροι αξιωματούχοι στήριξαν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον Άλφρεντ ντε Ζάινας, Αμερικανό δικηγόρο, συγγραφέα, ιστορικό και πρώην απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Βενεζουέλα, η αποτυχία της Ουάσιγκτον να αντικαταστήσει τον Μαδούρο με τον Χουάν Γκουαϊδό, μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ στο να επιχειρήσουν να σκοτώσουν τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Γνωρίζω από αξιόπιστες πηγές ότι εδώ και αρκετούς μήνες οι ΗΠΑ προσφέρουν τεράστια χρηματικά ποσά και υπόσχονται άλλου είδους προνόμια σε οποιονδήποτε στρατιωτικό αυτομολήσει. Αναμφίβολα έχουν χρηματοδοτήσει την κάθε απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και τις αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας κατά του Μαδούρο. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, και ενδεχομένως να πετύχουν να δολοφονήσουν τον Μαδούρο», ανέφερε ο κ. Ζάινας.

Ωστόσο, ακόμη και αν η Ουάσιγκτον πετύχει να «ξεφορτωθεί» τον Νικολάς Μαδούρο, δεν θα φτάσει κοντά στο στόχο της.

«Σύμφωνα με το άρθρο 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες θα γίνει προσωρινή πρόεδρος και όχι ο Γκουαϊδό που δεν έχει καμία νομιμοποίηση με βάση το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».

Ακόμη, αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η CIA θα σκοτώσει τον Γκουαϊδό και θα ρίξει την ευθύνη στις αρχές της Βενεζουέλας, κάτι που θα δώσει στις ΗΠΑ το απαραίτητο πρόσχημα επέμβασης στη χώρα.

«Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι εντελώς παράνομο, αλλά πότε αποθάρρυνε η διεθνής νομιμότητα την Ουάσιγκτον;», διερωτήθηκε ρητορικά.

Από την πλευρά της, η Τζούλια Μπάξτον, καθηγήτρια συγκριτικής πολιτικής του Central European University, αναφέρθηκε στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. Μάλιστα, το Μεξικό και η Γερμανία έχουν πρόσφατα καταστήσει σαφές ότι κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

«Πιστεύω ότι το Μεξικό, η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν δίκιο που εκφράζουν την βαθιά τους ανησυχία για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις οποιουδήποτε είδους στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ, καθώς υπάρχει μια πολύ απρόβλεπτη κυβέρνηση στις ΗΠΑ στην παρούσα φάση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό που έχει ανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος, να απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες και τον στρατό να ανατρέψουν το Μαδούρο.

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά δεν ευοδώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ίδια η κυβέρνηση Μαδούρο, ενώ οι ΗΠΑ δεν το βάζουν κάτω, με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, να επαναλαμβάνει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», μεταξύ των οποίων και η στρατιωτική.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

24 Φεβ 2019 11.13 πμ

Τόσο η Μόσχα όσο και η…

03 Απρ 2019 9.26 μμ

Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης…

17 Μαρ 2019 9.17 πμ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας…

25 Απρ 2019 2.20 μμ

Η Ρωσική Πρεσβεία στην…

01 Απρ 2019 12.04 μμ

Η Ρωσία στην προσπάθειά…

14 Μαρ 2019 10.14 πμ

Η Γερουσία των ΗΠΑ σε ψήφισμά…