Σημαντικά Νέα

«Βαθύτερη η κρίση Τουρκίας & ΗΠΑ. Οι S-400 είναι απλά η αφορμή…»

Το Ρωσικό αμυντικό ινστιτούτο επιχειρεί να αποσαφηνίσει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εμπλέκοντας Ελλάδα και Κύπρο, τη νατοϊκή βάση στη Μεγαλόνησο, την εν εξελίξει άσκηση «Ηνίοχος», καθώς και την παρουσία ελληνικών πολεμικών πλοίων εντός της Μαύρης Θάλασσας στα πλαίσια της συμμαχικής άσκησης «Seashield 2019».

Όπως αναφέρεται η διαφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν σχετίζεται μόνο με την αγορά των S-400, αλλά είναι πολύ βαθύτερη και σοβαρή». Η πρόθεση της Άγκυρας δεν είναι η αποχώρησή της από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ ούτε και οι ΗΠΑ μπορούν να την αποκλείσουν από αυτήν, καθώς θα θεωρείτο θανάσιμο πλήγμα για τη Συμμαχία, ωστόσο, οι Τούρκοι δεν επιθυμούν την άσκηση υπερβολικής πίεσης από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

Η διακοπή της αμυντικής υποστήριξης των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους της Συρίας είναι κάτι που η Τουρκία απαιτεί, ενώ δεν επιθυμεί να ευοδώνονται τα αμερικανικά σχέδια για δημιουργία νατοϊκής βάσης στην Κύπρο, ενώ αντιδρά στις προσπάθειες εισχώρησης στο τουρκικό κράτος και της υποστήριξης στο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το ρωσικό Ινστιτούτο ωστόσο, επισημαίνει πως η Άγκυρα διαβλέπει πως στο εγγύς μέλλον τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ θα προχωρήσουν με το ζήτημα του Μεγάλου Κουρδιστάν στο μαλακό της υπογάστριο, κάτι που αποτελεί εφιάλτη για την κυβέρνηση του Ερντογάν.

Παράλληλα, η κλιμάκωση της ναυτικής παρουσίας πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα προβληματίζει τους Τούρκους, ενώ φαίνεται να είναι δυσαρεστημένη και με την Ελλάδα, καθώς αυτό το διάστημα πραγματοποιεί ασκήσεις στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Επιπρόσθετα, πολλές είναι οι διαφωνίες της Άγκυρας με τις ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα της Μέσης Ανατολής, καθώς δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στα αμερικανικά σχέδια εναντίον του Ιράν.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία δεν συνιστά απλώς μία περιφερειακή δύναμη, αλλά τουναντίον αξιώνει για τον εαυτό της να καταστεί ηγέτιδα δύναμη συνολικά του ισλαμικού κόσμου. Κατά συνέπεια, δυσκολεύεται να κινηθεί εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, καθώς δεν έχει την πρόθεση εκτέλεσης εντολών και υποδείξεων, φέρουσα και άγουσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αποτελεί κοινό μυστικό για την Τουρκία ότι οι ελπίδες ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοένα και εξασθενούν, καθώς στη διάρκεια των 15 ετών διακυβέρνησης του Ερντογάν, η χώρα οδηγήθηκε στην απόκτηση μεγαλύτερης γεωπολιτικής ανεξαρτησίας και όχι τόσο σύσφιξης των δεσμών της με την Ε.Ε.

Με άλλα λόγια οι υφιστάμενες αντιφάσεις των δύο χωρών είναι τόσο βαθιές και διαφοροποιημένες, που φαντάζει μάλλον περίεργο το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει στη Συμμαχία. Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, πως η ένταξή της στη συμμαχία ύστερα από αμερικανική πρόσκληση το 1952 έγινε υπό το φόβο της Ρωσίας.

Εντούτοις, την τελευταία δεκαετία η εποχή της διακυβέρνησης Ερντογάν δίνει ήδη μία σπουδαία συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με τον αγωγό Turk Stream και τους  S-400 να αποτελούν τα δύο κύρια σύμβολα της ρωσο-τουρκικής προσέγγισης. Αδιαμφισβήτητα, οι δύο χώρες έχουν ανάγκη η μία την άλλη να προχωρήσουν σε μία ευνοϊκή πορεία, για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, την ενδυνάμωση της Τουρκικής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση μεγαλύτερης γεωπολιτικής βαρύτητας της χώρας.

Ο βασικός στόχος της πολιτικής του Ερντογάν είναι να γίνει πιο ισχυρός και πιο ανεξάρτητος. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί πλέον να δεχτεί το αμερικανικό τελεσίγραφο και να αρνηθεί τη Συμφωνία με τους Ρώσους, όχι γιατί θα απωλέσει την υποστήριξη του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, αλλά επειδή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σύνολο των πολιτικών του στόχων, που είναι η ενίσχυση της Τουρκίας ως μίας μεγάλης περιφερειακής δύναμης μακριά από την επίδραση της Δύσης και των αξιών που αυτή πρεσβεύει.