Σημαντικά Νέα

Βαλκανική Κρίση: ΗΠΑ και Ε.Ε. ετοιμάζουν σχέδιο κατά της Ρωσίας

Ο ανώτατος νατοϊκός διοικητής της Ευρώπης Κούρτις Σκαπαρότι προχώρησε προς μία εξαιρετικά βαρυσήμαντη δήλωση για τη Μόσχα, λέγοντας ότι «Η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση πολλών κομμάτων στα Βαλκάνια εναντίον της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Πρόκειται σίγουρα για μία δήλωση η οποία θα συζητηθεί, καθώς καταδεικνύει ότι στη Βαλκανική χερσόνησο εξελίσσεται ένα μείζον γεωπολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό παιχνίδι με μεγάλες προεκτάσεις. Από την άλλη πλευρά το ρωσικό Think Tank παρουσίασε τη νέα πολιτική που θα εφαρμόσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν στα Βαλκάνια, καθώς και το σχέδιο που έχει εναντίον της πολιτικής διεφθαρμένης ελίτ, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν λαμβάνει υπόψιν της τον καθημερινά καταπιεσμένο ορθόδοξο πληθυσμό των χωρών αυτών. Το νέο παρεμβατικό σχέδιο της Μόσχας στην προνομιακή περιοχή των Βαλκανίων, ενδέχεται να προμηνύει νέες εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος Κ. Σκαπαρότι κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση του Β. Πούτιν υποστηρίζοντας ότι: «Οι Ρώσοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υπόσκαψη με οποιοδήποτε τρόπο προς την Ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Αυτό το πετυχαίνουν μέσω της παραπληροφόρησης, αλλά και της χρηματοδότησης ριζοσπαστικών κομμάτων και είναι σημαντικό η υπονόμευση οποιασδήποτε κυβέρνησης σε κάθε βήμα προς τα εμπρός».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «Η είσοδος του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θεωρώ ότι είναι μη αποδεκτή  για τη Ρωσία και ως εκ τούτου, θα προσπαθούν διαρκώς να ασκούν παρεμβάσεις στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ακριβώς έκαναν και με το Μαυροβούνιο».

Πρέπει να σημειωθεί πως η Μόσχα έχει εκφράσει ρητά την αντίθεσή της στην ένταξη στο ΝΑΤΟ του Μαυροβουνίου και της Β. Μακεδονίας. Ωστόσο, η Δύση βλέπει με δυσπιστία της ανάμειξη της Ρωσίας στα Βαλκάνια, καθώς πριν από λίγο καιρό ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι η Ρωσική Ομοσπονδία επιχειρεί να παρέμβει στις εκλογικές διαδικασίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας στην περίπτωση εξόδου της από την Ε.Ε.

Στη βάση τέτοιων εξελίξεων ΗΠΑ, Ε.Ε. και Καναδάς επιτίθενται συντονισμένα κατά της Ρωσίας, προβαίνοντας στην επιβολή νέων κυρώσεων, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σέργκει Λαβρόφ απειλεί με άμεσα αντίποινα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ ζήτησε την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία λέγοντας ότι: «Πριν από 5 χρόνια, η Ρωσία προχώρησε σε ένα παράνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία, παραβιάζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και των αυτοχθόνων Τάταρων της Κριμαίας. Απευθύνουμε κάλεσμα στη Ρωσία να επιστρέψει στην Κριμαία στην Ουκρανία».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

20 Μαρ 2019 2.51 μμ

Ο Διευθυντής του EllasFm Δημήτρης…

10 Απρ 2019 2.03 μμ

Ο ΟΗΕ σε έκθεση του αναφέρει…

14 Μαρ 2019 5.14 μμ

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει…

05 Απρ 2019 2.30 μμ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

23 Φεβ 2019 7.17 μμ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος…

23 Φεβ 2019 8.17 μμ

Η Μόσχα με αυστηρή ανακοίνωση…