Σημαντικά Νέα

Β. Πούτιν και Ν. Μαδούρο σαν μία “γροθιά” απέναντι στις ΗΠΑ

Στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του στρατού, δίνοντας τέλος στις αμερικανικές υποθέσεις για σκάνδαλο.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπεζ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «Δεν είναι μυστικό σε κανέναν ότι η χώρα μας διατηρεί στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία από το 2001, όταν όμως οι εκπρόσωποί τους μας επισκέφτηκαν στη Βενεζουέλα, μίλησαν για σκάνδαλο. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για τη διμερή μας συνεργασία, ωστόσο, για τη διαρκώς αυξανόμενη δραστηριότητα του στρατού των ΗΠΑ στα σύνορά μας, κανείς δεν ανησυχεί».

Παράλληλα, ο κ. Λόπεζ παρατήρησε ότι «δεν αποτελεί «σκάνδαλο» όταν τα αμερικανικά σκάφη των ΗΠΑ προσγειώνονται στην Κολομβία, ούτε όταν η ηλεκτρονική επιτήρηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ γύρω από την επικράτειά μας αυξάνεται κατά 800% ή όταν κανείς δεν μιλάει όταν επιχειρούνται προσπάθειες υπονόμευσης της κυριαρχίας της Βενεζουέλας».

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Άμπραμς ανέφερε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο σύντομα θα ανακοινώσει την «απάντηση» της κυβέρνησης Ντ. Τραμπ αναφορικά με την πρόσφατη άφιξη ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στο Καράκας, εστιάζοντας περισσότερο στην επιβολή νέων οικονομιών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Επιπρόσθετα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον απέστειλε προειδοποίηση προς τις χώρες που βρίσκονται εκτός «Δυτικού Ημισφαιρίου» να μην επιχειρήσουν ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Βενεζουέλας, καθώς μία τέτοια κίνηση θα εκλαμβανόταν ως απειλητική πρόκληση για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την άφιξη των ρωσικών αεροσκαφών ως «ανεπιθύμητη πρόκληση», ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ζήτησε από τη Ρωσία να αποχωρήσει, έχοντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι, προκειμένου να την αναγκάσει.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν άμεση με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να σημειώνει πως «η Μόσχα δεν παραβίασε ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε το δίκαιο της Βενεζουέλας με τις πράξεις της και δεν μεταβλήθηκε η ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή».