Σημαντικά Νέα

Τζέφρι Πάιατ: «Η Θεσσαλονίκη θα ωφεληθεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ωστόσο, η αναφορά του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ για τα οφέλη που θα αποκομίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης από τη συμφωνία της επίλυσης του «ονοματολογικού», προκάλεσε νέες αντιδράσεις.

«Οι περισσότεροι ωφελούμενοι από τη Συμφωνία θα είναι στη βόρεια Ελλάδα, καθώς αποκαθίσταται ο ιστορικός ρόλος της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας των Βαλκανίων και πύλης των δυτικών Βαλκανίων προς τις διεθνείς αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά από το λιμάνι της συμπρωτεύουσας, προκαλώντας αλγεινές αντιδράσεις.

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης δήλωσε ότι «Η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν χρειαζόταν τη Συμφωνία των Πρεσπών για να καταστεί μητροπολιτική πόλη της Βαλκανικής, αφού μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ήταν και είναι η μητρόπολη των Βαλκανίων. Το εμπορικό και το οικονομικό άνοιγμα το είχε πάντα η Θεσσαλονίκη».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ήδη από το 1991 και μετέπειτα, η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει κερδίσει το βαλκανικό χώρο, ώστε τα κέρδη από την περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών να είναι μηδαμινά σε σχέση με τη ζημία της χώρας από αυτή τη συνθήκη. Η Θεσσαλονίκη ως εμπορικό κέντρο της ευρύτερης Μακεδονίας είχε ήδη διεισδύσει στα Σκόπια και έχει ήδη αναβαθμιστεί ως πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Η προσπάθεια του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ωραιοποίηση» αυτής της Συμφωνίας, αφού η Ουάσιγκτον τη στηρίζει.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης από την πλευρά του διερωτάται για «ποια οφέλη μιλάμε», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Όταν ξεκινήσουν οι διεκδικήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποτιθέμενη διωχθείσα και καταπιεσθείσα “μακεδονική” μειονότητα, για ποια οφέλη θα μιλάμε; Εδώ πρόκειται για εθνική καταστροφή».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξασφαλίζει κάποιο θετικό οικονομικό αποτέλεσμα για τη χώρα, ενώ ο απώτερος στόχος είναι η εκμετάλλευση της ανεξαρτητοποιημένης Μακεδονίας, τη Βόρειας Μακεδονίας, της ελληνικής Νότιας Μακεδονίας και της βουλγαρικής Μακεδονίας του Πιρίν, προκειμένου να ελέγχουν τον νέο “Δρόμο του Μεταξιού” προς το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Ο κ. Ιωάννης Μάζης έκανε ειδική μνεία και στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι «Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει για την εγκυρότητα της Συμφωνίας. Ελπίζω ότι δεν θα δούμε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Η συνεδρίαση θα γίνει υποχρεωτικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεσολάβησης. Εκεί ο ελληνικός λαός θα μετρήσει τους φίλους και τους εχθρούς». Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για μία έντιμη στάση από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς οι κ.κ. Β. Πούτιν, Σ. Λαβρόφ και Μ. Ζαχάροβα έχουν εκφραστεί «με πολύ συγκεκριμένες αιτιάσεις εναντίον της νομιμότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και εκεί».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

29 Οκτ 2019 11.29 πμ

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι…

24 Οκτ 2019 9.28 πμ

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν…

04 Απρ 2019 10.08 πμ

Ο καθηγητής φιλοσοφίας…

01 Νοέ 2019 10.09 πμ

Μετά την αρνησικυρία,…

29 Οκτ 2019 8.58 πμ

Πολίτης διαμαρτυρήθηκε…

25 Οκτ 2019 8.29 πμ

Ως «σωστή» και «κληροδότημα»…