Σημαντικά Νέα

Τζ. Πάιατ: «Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της ΝΑ Μεσογείου»

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του στο 7o συνέδριο «Exposec-Defence World» τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας είναι πιο στενές από ποτέ άλλοτε, ευχαριστώντας την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αγαστή συνεργασία που έχουν.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Ο στρατηγικός διάλογος έχει αναδείξει την δύναμη αυτής της διμερούς σχέσης και έχει επιβεβαιώσει την κοινή μας δέσμευση στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας, της επιβολής του νόμου, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ επεσήμανε πως η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της Νοτιανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας πως κατά την επίσκεψη του κ. Αποστολάκη τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, θα «ανανεωθεί» η αμυντική συνεργασία των δύο χώρων.

«Αυτό θα γίνει για να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά και για να αναπτυχθεί η ευελιξία που χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στις γρήγορες αλλαγές που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή και στις προκλήσεις του μέλλοντος», σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ακόμη, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια από τα αμερικανικά στρατεύματα. Ειδικότερα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως, λόγω της θέσης του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα του, προσθέτοντας πως έχει τρομερές δυνατότητες, τόσο λόγω των σιδηροδρομικών συνδέσεων όσο και των οδικών δικτύων που υπάρχουν στην περιοχή.

«Έχει νόημα τόσο από την πλευρά της ασφάλειας όσο και οικονομικά να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο λιμάνι και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην εύρεση Αμερικανού επενδυτή για να συμβάλει στην ιδιωτικοποίηση του που προχωράει», είπε.

Ακολούθως, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στις ολοένα και πιο συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως βελτιώνουν την ετοιμότητα και την συνεργασία των δύο στρατευμάτων. Προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι, όπως δήλωσε ο κ. Πάιατ, ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να παραμείνουν σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά.

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ακόμη, το εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο ακαδημαϊκό, καινοτομικής οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, λέγοντας ότι η συνεργασία των δύο κρατών στο πλαίσιο των αμυντικών σχέσεων έχει σημαντική επιρροή στη στρατηγική ισορροπία της περιοχής.

Κλείνοντας, ο κ. Πάιατ είπε: «Θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη βαρύτητα που οι ΗΠΑ δίνουν στη συμμαχία με την Ελλάδα και τις δυνατότητες των Ελλήνων συμμάχων μας, και το γεγονός πως η φιλία μεταξύ των δύο χωρών κάθε μέρα δυναμώνει. Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατηγικό στοίχημα που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

05 Μαρ 2019 11.19 πμ

Η ολοένα αυξανόμενη τουρκική…

24 Απρ 2019 3.08 μμ

Ένα κλιμακούμενο «φλερτ»…

24 Απρ 2019 10.06 πμ

Σύμφωνα με Ρώσο στρατιωτικό…

30 Μαρ 2019 10.55 πμ

Η φιλοκυβερνητική τουρκική…

19 Μαρ 2019 12.49 μμ

Ο πρόεδρος της Αμερικής…

28 Μαρ 2019 5.24 μμ

O καθηγητής Διεθνούς Δικαίου…