Σημαντικά Νέα

Τσίπρας & Αναστασιάδης ζητούν τη «συνδρομή» της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Από τη Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στο Σίμπιου, εστάλη μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη νοτίως του νησιού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την Σύνοδο Κορυφής ζήτησαν από τους ευρωπαίους εταίρους να επιδείξουν αλληλεγγύη στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ότι είναι πολύ πιθανό η ΕΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Άγκυρας στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου, ενώ δεν επεκτάθηκε η συζήτηση για τυχόν αντίμετρα κατά τη χθεσινή σύνοδο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία».

Ο κ. Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου δήλωσε πως «Στις επόμενες Συνόδους του Μαΐου και του Ιουνίου, η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα, σε περίπτωση που η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες και όχι να κάνει μονομερείς ενέργειες. Ανέδειξα τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «εγώ είμαι Κύπριος», σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι η Ε.Ε. στέκεται ενωμένη με την Δημοκρατία της Κύπρου «και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει τις αξίες της, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία χωρίς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

25 Μαρ 2019 8.47 πμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ.…

10 Μαΐ 2019 4.54 μμ

Το Βερολίνο κάλεσε την…

24 Φεβ 2019 9.53 πμ

Αρχές και κόμματα της…

01 Μαρ 2019 6.00 μμ

O Δρ. Ηλίας Κ. Κονοφάγος,…

23 Φεβ 2019 5.14 μμ

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας…

01 Απρ 2019 1.01 μμ

Νέα πτώση 2,5% κατέγραψε…